Vrijdag 5 februari

Het regent stevig als ik rond een uur of vier even wakker ben. Tijdens de ochtendwandeling is het droog. Zing de vandaag jarige kamerbewaarder Marcel in alle vroegte toe. Om kwart voor negen belt Kajsa Ollongren. Zijn het zeer eens met elkaar: de Tweedekamerverkiezingen op 17 maart moeten doorgaan. Deel vandaag een aantal antwoorden op vragen die via Instagram zijn binnen gekomen. Heb dit de afgelopen drie weken gedaan en met veel plezier de vragen en reacties gelezen. Een mooie manier om in deze coronatijd in gesprek te blijven met inwoners van Den Haag. Werk een deel van de ochtend thuis. Begin met een kort telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma. Een ingelaste vergadering van het college volgt.

Ga aan het eind van de ochtend samen met Kevin (kabinetszaken) informeel op bezoek bij Madurodam. Spreek af met Cas Cohen, mijn ‘ambtgenoot’ in Madurodam. Spreken, bij een kopje koffie, over de uitdagingen van het college van B&W van Madurodam tijdens deze coronaperiode. Jaarlijks presenteert het college de ‘challenges’ waarmee ze aan de slag gaan. Het doel van Cas is om mentale gezondheidsklachten bij jongeren meer bespreekbaar te maken. Een zeer actueel onderwerp inmiddels. Mooi initiatief. Maak intussen ook kennis met de nieuwe directeur van Madurodam, Sander Gielen. Mag naar buiten. Bezoek de interactieve attractie ‘George Maduro’. De attractie vertelt het verhaal van de naamgever van het park. Wandel door het park. Bekijk een groot aantal bekende Haagse gebouwen, het Paleis op de Dam, Schiphol, de Rotterdamse haven, maar ook de Dom van Utrecht. Zie dat enkele medewerkers in een leeg Madurodam de huizen en poppetjes een extra schoonmaakbeurt geven. Onderweg vertelt Sander over hoe het park zich staande houdt in deze periode. Hij vertelt ook over de nieuwe attractie ‘The Flying Dutchman’ richting de uitgang. Het is een levensgroot vliegtuig, een verbouwde DC-3 … Fraai allemaal. Hoop gauw weer eens terug te komen. Als iedereen weer kan genieten van dit bijzondere park.

Lees in het nieuws dat gitarist en zanger George Kooymans van de Haagse band ‘Golden Earring’ de diagnose van de vreselijke ziekte ALS heeft gekregen. Hierdoor moet hij stoppen met optreden. Begrijp dat dit het einde van de iconische band betekent. Wat een droevig nieuws.

Ontvang, ‘s middags terug op het Stadhuis, samen met  wethouder Hilbert Bredemeijer, de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, goede bekende en hooggeleerde Annetje Ottow. Zeer aangenaam. Een (digitaal) bestuurlijk overleg met wethouder Anne Mulder volgt. Loop richting het Atrium voor de opname van een videoboodschap. Wesley (kabinetszaken) en cameravrouw Lois zorgen voor een goed verloop. Spreek een tekst uit ter gelegenheid van de viering van het Chinees Nieuwjaar (Het jaar van de Os). Normaliter vindt de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar hier in het Stadhuis plaats. Dit jaar … digitaal.

Woon een deel van de ingelaste (digitale) vergadering van het veiligheidsberaad bij. Race dan naar de Binckhorstlaan om te kijken naar de officiële opening van de Rotterdamsebaan door minister Cora van Nieuwenhuizen en wethouder Anne Mulder. Na vijf jaar bouwen heeft Den Haag er een belangrijke nieuwe toegangsweg bij, met daarin de meest duurzame tunnel van Europa: de Victory Boogie Woogietunnel.  Spreek in de Fokkerterminal met presentator Nicolette Krul tijdens een live uitzending over de opening. Het programma is online terug te kijken via rotterdamsebaan.denhaag.nl.

Spreek over het belang van de nieuwe verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag. En deel complimenten uit aan projectdirecteur Paul Janssen en aan projectmanager Michel Langhout en al zijn collega’s bij de combinatie Rotterdamsebaan. Zij werkten jarenlang aan de aanleg van de Rotterdamsebaan. Chapeau. Avondeet thuis samen met Simone andijviestamppot.