Vrijdag 5 maart

Heb een korte nacht. Sta om vijf uur op. Heb even na zessen afgesproken bij de visafslag op Scheveningen met Johan van Nieuwenhuijzen, de directeur van United Fish Auctions. Marjolein (kabinetszaken) is aanwezig en ook fotograaf Martijn Beekman is er. Johan geeft een rondleiding en vertelt over de aanvoer, het sorteren, en de verkoop van de vis op Scheveningen. Wim Hartevelt, manager van de visafslag, vertelt enthousiast over de vangst. Hij werkt al dertig jaar voor de visafslag en kan zich geen mooier bedrijf voorstellen. Zie hoe de vis op lengte wordt gesorteerd en uiteindelijk in de ‘mijnzaal’ wordt verhandeld om daarna naar de plaats van bestemming in Europa te worden vervoerd. Zeer de moeite waard. Loop vervolgens naar de ‘Sceavian’, het dienstvaartuig van het havenbedrijf. Maak met havenmeester Cees Duvekot en schipper Mike een vaartocht door en in de haven. Indrukwekkend allemaal. Geniet ondertussen van het (take away) ontbijtje van lunchroom Eigen.

Foto: Martijn Beekman

Begeef me voor een derde werkbezoek naar het nabijgelegen Haags Veegbedrijf (HVB). Het is nog steeds de Week van de Afvalhelden. Een extra aanleiding om te gaan. Marcel van der Heijden (sinds 1 februari hoofd van het Haags Veegbedrijf) en Jolanda Snoep (depotleider Heel & Schoon) verwelkomen mij. Krijg een introductie over het bedrijf en het depot op Scheveningen. Maak kennis met de leden van de veegploeg Duindorp. ‘Ik doe dit werk al 28 jaar’, vertelt een medewerkster trots. En terecht. ‘Jullie zijn echte afvalhelden’. Jolanda leidt me rond over het terrein. Trekkerbestuurder Jeroen demonstreert een van de beachcleaners. Wat een geweldige machine.  Maak kennis bij een van de veegmachines met de onderhoudsmedewerkers Arslan en Jamanica. Ze maken de machine weer spic en span. De hoeveelheden afval die met name in het strandseizoen wordt opgehaald is onvoorstelbaar groot. Praat buiten met een kopje koffie na met de HVB’ers, neem afscheid en loop in een waterig zonnetje richting de Keizerstraat.

Foto: Martijn Beekman

Evert de Niet, voormalig gemeenteraadslid CU-SGP, staat me al op te wachten bij de Oude Kerk. Spreek met de zeer betrokken bewoner over het wel en wee op Scheveningen in het algemeen, het gebruik van de openbare ruimte in het bijzonder. Loop de Keizerstraat in. Begroet onderweg Patrick den Heijer van het huis-aan-huis blad De Scheveninger en ga even binnen bij de boekhandel van Marianne van den Berg. Wandel richting Tante Knier. Geniet onderweg van de prachtige oude panden die veel over de geschiedenis van Scheveningen vertellen. Spreek met ondernemersechtpaar René en Gaby Vink en hun collega Steven Rozemond, eigenaar van De Maatschappij even verder op. René kreeg een week geleden een tweede officiële waarschuwing van de gemeente in verband met de coronamaatregelen die gelden voor de horeca. Die waarschuwing maakte veel los bij mensen die René en Gaby, hun café en hun goede werk voor mensen met een smalle beurs een warm hart toedragen. Vijftienduizend maaltijden heeft het echtpaar bereid en bezorgd de afgelopen jaren. Grote klasse. Spreken met elkaar over de gevolgen van alle maatregelen voor hen persoonlijk en het ondernemen in deze bijzondere straat. De liefde voor het ondernemen en de horeca is ook bij deze mensen groot. Wordt vervolgd. Sta stil bij het Vissers Namen monument en loop door naar De Golfslag. Spreek er met eigenaar Guido Venema en een van zijn medewerkers die vertellen over hun ervaringen tijdens het werk. Betrokken ondernemers zoals Guido zijn belangrijk, ook als het gaat om het voorkomen van overlast op de boulevard en op het strand: ‘Rond het middaguur op een zonnige stranddag weet ik al wat de dag ons gaat brengen’. Nuttig gesprek.

Fris me, rond het middaguur even thuis, op en ga dan naar het Malieveld. Heb daar afgesproken met fotograaf Jurriaan Brobbel en Merijn van Grieken van het platform ‘Het Haagse Groen‘. Ga op de foto met de monumentale paardenkastanje naast Paviljoen Malieveld. Een pracht-boom.

Maak aan het begin van de middag op het Stadhuis kennis met het ondernemersechtpaar Matthieu en Sandra van den Assem. Hun beachclub Oase brandde in de nacht van 13 op 14 februari volledig af. Steek het echtpaar (en hun twee kinderen) in aanwezigheid van beleidsmedewerker Vincent Schipper een hart onder de riem. Bel met René van Kuilenburg (directeur publiekszaken). Praat bij met Hans en Rombout (beiden van de directie veiligheid) en met woordvoerder Jan. Doe datzelfde met oude bekende Rob Nijkamp uit Velserbroek. Lot van Bree van Omroep West komt langs met een mondkapje van de omroep. Ga er op haar verzoek braaf mee op de foto. Bespreek met gemeentesecretaris Ilma een paar actualiteiten. De rest van de vrijdagmiddag gaat op aan een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Zit de digitale bijeenkomst met veel plezier voor. De samenwerking tussen de 23 Zuidhollandse gemeenten verloopt goed. En samenwerken helpt bij het boeken van resultaten. Heb telefonisch overleg met minister Kajsa Ollongren, met politiechef Paul van Musscher en de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk. Duik ‘s avonds thuis alvast in de inhoud van de tassen uit Stadhuis.