Vrijdag 6 januari

Ga in alle vroegte zwemmen en maak gebruik van de sauna. Praat na het hotelontbijt gezellig telefonisch bij met gemeentesecretaris Gabriëlle Haanen (Utrecht). Heb contact met plv. woordvoerder Frank over de berichtgeving die vanochtend naar buiten gaat naar gemeenteraad, college en media over mijn besluiten inzake de Beresteinlaan en omgeving. Rijden aan het eind van de ochtend richting Aken. Dat is overigens vlakbij. Maken daar een ommetje. Schaffen bij TÜV Rheinland in verband met de Umweltzone een Feinstaubplakette (milieusticker) aan. Gaan dan naar het Stadtmitte. Parkeren in het Parkhaus am Dom. De huizen, de openbare ruimte en de winkels zijn fraai. Een genot om doorheen te lopen en te zien. Helaas werkt het weer niet erg mee. Het regent bijna aldoor. Gebruiken de lunch aan de Markt vlakbij het fraaie Rathaus in Zum goldenen Einhorn. In dit wel zeer traditionele Duitse restaurant geniet ik van een beetje Bratwurst mit Sauerkraut. We hebben sterk de indruk dat Robbert Dijkgraaf en zijn gezin net achter ons zitten te lunchen. Laten hem met rust (en hij ons ook).

Lopen ’s middags richting de Dom van Aken. Gaan er naar binnen en bewonderen de pracht en praal die er is te zien. Zeer de moeite waard. Steken een kaarsje aan en doen een wens. Gaan dan weer aan de wandel. Paraplu op. Als we in een winkeltje staan belt gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard. Ze heeft overleg nodig in verband met de actualiteit (het uitschrijven van een extra gemeenteraadsvergadering). Het werk gaat gewoon door. Het is niet anders. Lopen vervolgens richting de Elisenbrunnen en omgeving. Simone gaat nog een beetje winkelen. Ik loop König City aan Holzgraben binnen en lees (verder) in de roman Vrede op Ithaca, geschreven door Sándor Márai en in 2011 vertaald door Frans van Nes.

Avondeten opnieuw in de bistro van het hotel en kijken ’s avonds naar een aflevering van de Britse detectiveserie Dalziel and Pascoe. Plv. politiechef Tolga Koklu belt in verband met de actualiteit rond een demonstratie.