Vrijdag 7 oktober

Het is druk vanochtend in het zwembad. Het is niet anders. Trek desalniettemin m’n baantjes. Fiets naar huis. De warme douche is heerlijk. Op het Stadhuis staat cameravrouw Lois klaar om een filmpje op te nemen in verband met de Haagse Week tegen de Mensenhandel. In die week (17 tot en met 21 oktober) besteedt de gemeente extra aandacht aan de bestrijding van mensenhandel en uitbuiting. Praat bij met Hans Biesheuvel. Spreken over de alarmerende zorgen in het midden- en kleinbedrijf. Hans doet mij een Haagse ooievaarsdas cadeau. Ben er blij mee. Weet vanaf nu dat F.G. van den Heuvel aan de Hoge Nieuwstraat mooie spullen heeft.

Zit vervolgens de vergadering voor van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Doe dat in de collegekamer. Heb telefonisch overleg met de ambassadeur van Belgiƫ, H.E. Anick van Calster. Bel ook met loco-burgemeester Robert van Asten.

Woon aan het eind van de ochtend in het IGLUU aan het Louis Couperusplein een deel bij van de startbijeenkomst van de VNG-commissie Europa & Internationaal in nieuwe samenstelling.

Ga na afloop naar de Willemshof aan de Nassaulaan waar alle andere VNG-commissies hun startbijeenkomsten beleven. Het is er gezellig druk. Verwelkom alle (nieuwe) collega’s. Onze gemeente is goed vertegenwoordigd in de diverse gremia. Heb dan de allereerste ‘vergadering’ van het bestuur. Even wennen aan de setting en de nieuwe namen. Hoort bij een nieuw begin. Tussen de bedrijven door komen Pepijn van Dijk en Stefan Slikker van het nabijgelegen partijbureau langs. Vervul samen met Barbara Visser mijn rol als ‘onafhankelijk toezichthouder’ op een eerlijk verloop van de verkiezingen voor een nieuwe partijvoorzitter (was zelf ooit de elfde) van de landelijke VVD. De uitslag is me helder, maar die wordt pas later vandaag bekend gemaakt. Ontvang aan het eind van de middag als VNG-voorzitter de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot. Ook zij spreekt alle (nieuwe) collega’s toe. Bemoedigend allemaal. Werk ’s avonds, terug thuis, aan de inhoud van de loodgieterstassen en beluister via Omroep West het radioverslag van de voetbalwedstrijd Eindhoven-ADO Den Haag (0-1).