Vrijdag 8 juli

Via MS Teams begint om half negen de vrijdag. Neem met MRDH-directeur Christel van Mourik de agenda van de vergadering van het algemeen bestuur van de MRDH van vanmiddag door. Reis inmiddels naar de Emmastraat in Pijnacker-Nootdorp. In zaal B 1.07 van het gemeentelijk bestuurscentrum zit ik de vergadering voor van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Gaat redelijk snel. Neem, terug op mijn werkkamer op het Stadhuis, samen met kabinetschef Eline en secretaresse Melenie de agenda door voor de komende weken.

Loop tegen het eind van de ochtend richting de bibliotheek aan het Plein. Neem de lift naar ‘de Haagse Lobby’ op de tiende verdieping voor een vergadering van de Alliantieraad Den Haag Zuidwest. Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, het Rijk, de gemeente en andere partners zijn verenigd in de Alliantieraad en hebben een brede aanpak met maatregelen opgesteld ten behoeve van Zuidwest. Maken ‘een rondje langs de velden’ waarbij alle ontwikkelingen langskomen. Sta ook stil bij het vertrek van kwartiermaker Annius Hoornstra. Reik hem een (welverdiend) Zuidwest speldje uit. Werk aan de winkel.

Ontvang ’s middags terug op mijn werkkamer Mart de Kruijf, voorzitter van de Invictus Games Den Haag en gemeentelijk projectleider Frank van der Peet. We hadden elkaar niet meer gezien sinds de sluiting van de spelen. Blikken (met plezier) met elkaar terug en krijg na afloop een replica van de bronzen, zilveren en gouden medaille. Eervol.

Moet snel door naar Rotterdam. Neem onderweg, via de digitale weg, deel aan een vergadering van de stuurgroep 2030 van de VNG onder voorzitterschap van raadsgriffier Geert van Soest (Venlo). Ben, aangekomen op het kantoor van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) aan de Westersingel, in de Hans Horlingszaal bij de vergadering voor van het algemeen bestuur van de MRDH. De vergadering verloopt in constructieve sfeer.

Kleed me, terug thuis, even om. Heb telefonisch overleg met Jessie Post (VNG International). Stap op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Ga aan het begin van de avond naar de haven van Scheveningen. Marjet en David (afdeling veiligheid) informeren me ter plekke over een grote integrale handhavingsactie die vanavond plaatsvindt. Van allerlei diensten zijn veel mensen (ongeveer 160) op de been. Voor het eerst sinds lange tijd nemen ook medewerkers van de belastingdienst deel. Geniet met de medewerkers van een patatje van niemand minder dan Henk Patat zelf. In het oude havenkantoor aan de Visafslag krijg ik een briefing van Wouter en Tom van de politie, van Michiel (team toezicht kust) en van Faoud (handhavingsteam, nautische boa’s). Neem tenslotte een kijkje bij de vrouwen en mannen die de verkeerscontrole houden. Ben blij met de enorme inzet en betrokkenheid.

Zie later op de avond, terug thuis, de beelden waarop de Britse premier voor Downingstreet 10 zijn aftreden aankondigt en neem met afschuw kennis van de moord op de voormalige Japanse Premier Shinso Abe.