Vrijdag 8 oktober

Fiets in de mist naar het zwembad, kleed me thuis om en fiets door naar de Toussaintkade in de binnenstad. Deze hele vrijdag staat in het teken van twee heisessies. De eerste, met het team van naaste medewerkers bij de gemeente, vindt plaats in het Toussainthuis. Op dit monumentale adres woonden ooit de schrijfster Anna Louise Bosboom-Toussaint en de schilder Johannes Bosboom. Na dienst gedaan te hebben als bibliotheek, dansschool en restaurant-theater is het nu te huur voor bijeenkomsten, vergaderingen en diners. Er hangt moderne kunst aan de wanden.

We worden hartelijk ontvangen door eigenaren (Peter en Reian) met koffie, sapjes en lekkere appeltaart van Dudok.

Bespreek met de bestuursadviseurs en de medewerkers van het secretariaat, kabinet en van communicatie de prioriteiten, koers en stijl voor de komende jaren. Dit onder leiding van Jenneke Arink. Na ruim een jaar met de beperkingen in verband met corona te hebben moeten werken is het prettig om weer met z’n allen bij elkaar te zijn. Bel tussen de bedrijven door met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en m’n directeur veiligheid Hans van der Vet. Fiets rond het middaguur richting de VNG, waar de tweede heisessie van vandaag gepland staat. Loop aan de Nassaulaan de Willemshof, het Huis der gemeenten, binnen. Verschillende leden van het VNG-bestuur zijn reeds aanwezig voor de heimiddag. Open als voorzitter de middag, daarna spreken Algemeen directeur Leonard Geluk en plaatsvervangend Algemeen directeur Pieter Jeroense over de actualiteit. VNG-collega Ton Heerts praat ons bij over de CAO-onderhandelingen. VNG-collega Henri Lenferink trapt het eerste deel van het inhoudelijk programma af. Het thema is ‘Focus op uitvoering’. Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden verzorgt een inleiding (‘Regel een beetje bureaucratievrij geld’). Directielid Albert Vermuë leidt het tweede thema in (‘Wonen’). Hierbij verzorgt Aedes voorzitter Martin van Rijn een inleiding. Eindig de heimiddag met een woord richting de afscheidnemende bestuursleden Harriët Tiemens en Sven de Langen. Spreek grote waardering uit én dank hen voor hun inzet voor de VNG.

Fiets via de Bankastraat (haal wat fruit bij groenteboer Matthieu) en de Haringkade naar huis. Begin, terug thuis, meteen met de inhoud van de tassen van het Stadhuis. Bel met wethouder Arjen Kapteijns (‘Hoe was je eerste dag?’). Zie flarden van de voetbalinterland Letland-Nederland (0-1). Bel in de rust met m’n Pa.