Vrijdag 9 april

Maak m’n ochtendwandeling in de wijk. Fiets richting het Stadhuis. Praat in alle vroegte bij met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts. Ontvang Gerard van Alkemade op mijn werkkamer. We ontmoetten elkaar eerder dit jaar toen wij allebei bij het monument in Bezuidenhout een krans mochten leggen ter nagedachtenis van het bombardement op 3 maart 1945. Hebben het over Haagse aangelegenheden en de Commercieele Club, een vereniging voor ondernemers. Krijg een door zijn grootvader Mica gemaakte pul uit 1948, ter gelegenheid van het ‘700 jaarig bestaan van ‘s Gravenhage’. Aardig gebaar.

Tolga Koklu (politie) belt in verband met de actualiteit. Geef een telefonisch interview aan Theo Paijmans ten behoeve van de Participatiekrant ‘Meedoen in Loosduinen’ van het gelijknamige stadsdeel. Neem rond het middaguur in de entresol van het Atrium samen met Wesley en cameravrouw Lois Nieuwenhoven in het Engels en het Frans een tekst op ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof. Spreek vervolgens ‘auf Deutsch’ een tekst uit in verband met het afscheid van de Duitse ambassadeur Z.E. Dirk Brengelmann.

Maak ‘s middags kennis met Anja de Bruin. Anja maakt deel uit van de eenheidsleiding van de politie-eenheid Den Haag. Hans van der Vet (veiligheid) vergezelt ons. Praat bij met Maarten Hinloopen en Anil Soekhoe van Koninklijke Horeca Nederland Den Haag.

Eerder vandaag maakten de Rotterdamse en Haagse sportwethouder bekend dat Den Haag en Rotterdam de handen ineenslaan om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar Nederland te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag. Een filmpje hierover heb ik inmiddels gedeeld op mijn Instagram-account. Spreek er vanmiddag in het Atrium over met Axel Veldhuijzen en Lex de Jonge van AD Haagsche Courant en met fotograaf Frank Jansen en cameraman Perry. Doe dit in gezelschap van het Haagse wielertalent Steijn van der Laarse (12) op zijn groene Bianchi.

Begeef me dan richting Moerwijk. Om drie uur ontvangt schooldirecteur Irene de Raad mij op basisschool Ds. D.A. van den Boschschool aan de Erasmusweg. Mohamed Chohabi (gemeentelijk wijkmanager Escamp) en kwartiermaker Zuidwest Annius Hoornstra zijn er ook. Maak kennis met de leerlingen Bradley, Mehgaat en Obosa. Zij vertellen me hoe het ze vergaat op school, op straat en thuis. Maak kennis met een aantal leerkrachten van de school (onder anderen met juf Sheila van groep 3B die mij een brief schreef om een keer langs te komen). De betrokkenheid van de docenten bij de kinderen is in alles te horen en te zien (‘Het gaat om tijd, liefde en aandacht’). Mooi bezoek. Stap op de fiets. Onderweg praat Mohamed me bij. Begin Moerwijk al een beetje te leren kennen. Loop in de omgeving van en op het Heeswijkplein. Sluit af in het activiteitencentrum aan de Jan Luykenlaan. Maak daar kennis met Nabil ben Allouch, adviseur jeugd en veiligheid en met jongerenwerker Karim el Boujjoufi. Spreken over de buurt en de jongeren in die daar wonen. Kom graag nog een keer terug om met de jongeren zelf te spreken. Fiets aan het begin van de avond naar huis. Heb de wind in de rug en de zon in m’n gezicht.

Fris me thuis even op en kleed me om. Stap weer op de fiets. Doe een paar boodschappen. Begroet onderweg op het Bankaplein journaliste Carla Joosten. M’n dochter belt. Simone is er. Bereid het avondeten. Gezellig.