Vrijdag 9 december

Stap in alle vroegte op de fiets voor m’n zwembeurt. Kleed me terug thuis om en doe een paarse stropdas om. Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Vandaar. Werk graag in, aan en voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Ook in Den Haag. Maak via MS Teams kennis met de nieuwe directeur-generaal Openbaar Bestuur en Democratische Rechtsstaat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, Arne van Hout. Een groot deel van de ochtend gaat op aan een vergadering van het Algemeen Bestuur van de veiligheidsregio Haaglanden. Vergaderen in de ijskoude raadzaal van de gemeente Pijnacker-Nootdorp in het bestuurscentrum aan de Emmastraat. Nemen aan het eind van de vergadering afscheid van de waarnemend burgemeester van Rijswijk, Bas Verkerk.

Heb na afloop in de (wel verwarmde) werkkamer van burgemeester Björn Lugthart een overleg met plv. politiechef Tolga Koklu en m’n directeur veiligheid Hans van der Vet.

Ben aan het eind van de ochtend op bezoek bij een aantal ondernemers in het Multicultureel centrum aan de Hoefkade in de Schilderswijk. Wijkregisseur Renzo Steijvers, Atalay Celenk (Economische Zaken) en stadsdeeldirecteur Hassan el Houari vergezellen me. Spreek onder leiding van Musthapha Barbouch over de dynamiek van winkelstraten in het algemeen, de Hoefkade en Koningstraat in het bijzonder. De herinrichting van de Hoefkade biedt volgens de ondernemers een kans om een paar extra dingen te doen. Neem een plan daarvoor in ontvangst. Beloof het plan te delen met ons college. Maak na afloop samen met de ondernemers een wandeling langs een paar winkels aan de Hoefkade en bezoek de apotheek.

Terug op het stadhuis, neemt Lois Nieuwenhoven op verzoek van Tom Urbaschek een korte videoboodschap op. Hiermee kan Tom binnenkort iemand verrassen. Spreek op mijn werkkamer met een ondernemer uit de Schilderswijk over de actualiteit. Bart Ludwig (directie veiligheid) vergezelt me. Kabinetschef Eline Tops verzegelt me als ik de programmamaker, schrijver en dramaturg Annemiek Lely ontvang. Zij schreef het boek ‘Het koffertje van oom Tom‘ over het verzetsverleden van haar oudoom Tom Navis die een aantal maanden in het Oranjehotel vastzat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Annemiek presenteert in het boek (en de bijbehorende podcastserie ‘In verzet’) een persoonlijke zoektocht naar verzet in het heden en verleden. Bijzondere ontmoeting. Fotograaf Gerrit Vermeulen maakt foto’s van de overhandiging van het boek. Zeer vereerd.

Ontvang in de collegekamer de Arab Ambassadors Council, waar de Jemenitische ambassadeur H.E. Sahar Ghanem voorzitter van is. De Council bestaat uit vertegenwoordigers van zestien landen uit de Arabische wereld. Maak (nader) kennis met onder anderen de ambassadeurs van Jemen, Libanon, Oman, Egypte, Tunesië, Qatar, Algerije, Marokko, Koeweit, Soedan en de Palestijnse gebieden. Een openhartige gedachtenwisseling volgt. Laat de excellenties in goede handen achter bij Martin Born (directie Internationaal) en Camilla van Kooten (kabinetszaken). Martin en Camilla verzorgen een rondleiding door het oude centrum van Den Haag.

Praat bij met het KLM-echtpaar Hans en Marianne Rooth-Pieters. Ken Hans en Marianne uit mijn Amstelveense periode. Inmiddels wonen zij al weer enige jaren in Den Haag. Spreek met Aylin Bilic en Ralf Knegtmans van De Vroedt&Thierry over de vervulling van een vacature. Aardig gesprek. Aan het eind van de middag meteen door naar de Willemshof aan de Nassaulaan. Neem op verzoek van de hooggeleerde Gerrit Voerman de bundel ‘Om de lokale democratie, gemeentebesturen onder druk’ in ontvangst. Zelf is Gerrit helaas verhinderd. Word bij aankomst op de VNG ontvangen door presentator Jan Schinkelshoek. Krijg uit handen van de hooggeleerde Aalt Willem Heringa de publicatie – Montesquieu reeks nummer 20 – overhandigd en reflecteer à l’ improviste aan de hand van de titels van de hoofdstukken uit de inhoudsopgave. Interessante materie. Een panelgesprek met René van Zanten, Hans Vollaard, Solke Munneke, Jesse de Jong-Paalvast, Raymond Vlecken en Ingeborg ter Laak volgt.

Stem een paar actuele zaken af met m’n naaste medewerker bij de VNG Naut Kool en neem afscheid. Praat ’s avonds bij over het vak met drie oud-collega’s, Albert, Halbe en Jos. Plaats van handeling is Eefde.
Zie ondertussen flarden van de interlandwedstrijd Nederland-Argentinië (2-2). Ben trots op de prestatie van het Nederlands elftal. De strafschoppenserie loopt helaas slecht af. Eigenlijk wist ik dat al van tevoren.