Vrijdag 9 juli

Vandaag zijn elektricien Martijn Spruit en parketteur Jan Veerman aan het werk in mijn nieuwe woning. Begroet ze in alle vroegte met een kopje koffie. Fiets snel terug naar mijn huidige appartement en ga bijna meteen door naar de Erasmusweg in Moerwijk. Woon onderweg via MS Teams een korte extra vergadering van het veiligheidsberaad bij. Onderwerp van ons overleg met minister Ferd Grapperhaus zijn de oplopende coronabesmettingen. Ben op uitnodiging van Juf Sheila van Teijlingen op bezoek bij de leerlingen van groep 3B van het Kindcentrum Da Vinci. Irene de Raad, directeur van het Kindcentrum, begroet me bij de voordeur. Irene begeleidt me naar boven richting het klaslokaal waar juf Sheila en de leerlingen op mij zitten te wachten. Ze hebben een versierde stoel in het midden van de klas voor me klaargezet. Lees voor uit het prentenboek ‘Dat komt er nou van’, geschreven door Ingrid en Dieter Schubert. Een leuk verhaal om te vertellen. En dat vinden de kinderen ook.

Zie dat de kinderen kettingen dragen en vraag hen ernaar. Het blijken zelfgemaakte ambtsketens te zijn. De ene nog mooier dan de andere. De kinderen willen weten waarom een burgemeester een ketting draagt. We hebben een vrolijk gesprek over de betekenis van een ambtsketen en ook waar de ambtsketen van Den Haag uit bestaat. Uiteraard de ooievaar, maar ook afbeeldingen die met de zee te maken hebben. Krijg van Bentley een fraaie tekening, met voor- en achterzijde. Maak tenslotte kennis met Cinderella van der Graaf en Seher Akyuz, twee moeders die juf Sheila dankbaar zijn voor haar inzet voor de leerlingen in de periode van het thuisonderwijs. Sheila bezocht de leerlingen thuis en zorgde voor lesmateriaal, positieve energie en goede tips. Wat mooi om te horen.

Praat, inmiddels terug op het Stadhuis, bij met goede bekende Isabelle Broeders. Isabelle is sinds kort de raadsgriffier van Rotterdam. Heb in de collegekamer mijn jaarlijkse klankbordgesprek met de voorzitter en twee leden van het Presidium van de gemeenteraad. Raadsgriffier Lilianne Blankwaard is ook aanwezig. Gebruik de lunch buiten aan de Turfmarkt bij Brasserie MaZo samen met good old Sjef van Gennip. De brasserie bevindt zich vlak onder mijn werkkamer. Begroet uitbater Frank van Dongen als de ‘bovenbuurman’. Spreek ‘s middags in de collegekamer samen met sportwethouder Hilbert Bredemeijer onder anderen met Erik Cornelissen van de stichting Dutch Delta Games over de mogelijkheid een sportevenement in Nederland te organiseren. Voer met dezelfde wethouder aansluitend een gesprek over het thema Stolpersteine, dit keer met Jan Karel van de Haagse projectgroep.

Meteen door naar het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel aan de Rivierweg. Ambtgenoot Peter Oskam ontvangt 22 collega’s in zijn vernieuwde Raadzaal voor een vergadering van het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Neem en passant afscheid van directeur Wim Hoogendoorn. Wim gaat aan de slag bij het ministerie van Defensie.

Race naar huis. Fris me een beetje op en stap op de fiets. Gebruik het avondeten met onder anderen de wethouders in een bovenzaal van Schlemmer aan de Lange Houtstraat. Fiets op tijd terug naar huis. Het weekend begint. Dat wil zeggen: de loodgieterstassen kunnen open.