Vrijdag 9 juni

Ga in alle vroegte zwemmen. Werk vandaag vanuit huis. Julius van ijzerhandel Beumer verricht enkele klusjes. Datzelfde doet Aziez Sardar van SleutelDirect aan m’n voordeur. Heb via MS Teams samen met directeur Veiligheid Hans van der Vet een overleg met Ignacio Beristain (voetbaladviseur namens ADO-eigenaar Bolt). Fiets aan het begin van de middag naar Zarautz. Maak aldaar op het zonnige terras samen met Camilla van Kooten (kabinetszaken) en Pepijn Zaagman (directie Internationaal) kennis met Don Ferencz, zoon van Benjamin Ferencz.

Benjamin – in april op 103-jarige leeftijd overleden – was zijn hele leven lang pleitbezorger voor het internationaal recht. Kort na de Tweede Wereldoorlog was hij als aanklager betrokken bij het historische Einsatzgruppen-proces in Neurenberg. Ook stond hij aan de basis van de oprichting van het Internationaal Strafhof hier in Den Haag. Het is van belang dat zijn inzet voor ‘Law, not War’ door toekomstige generaties wordt voortgezet.

Fiets in de loop van de middag samen met Simone richting de Willemshof aan de Nassaulaan. Onderga aldaar een bijeenkomst vol verrassingen die verband houden met mijn aanstaande vertrek als voorzitter van de VNG komende woensdag tijdens het jaarcongres in Groningen. M’n moeder, broer en m’n dochter en haar partner zijn er. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot, spreekt. Net als algemeen directeur Leonard Geluk. Vriendelijke woorden. Cathalijne van Otterloo zingt, een aantal VNG-medewerkers ook (melodie ‘Kleine Jongen’ van André Hazes). En er zijn veel goede bekenden uit de wereld van de decentrale overheden aanwezig en op beeld. Hartverwarmend.

Fietsen na afloop naar de Denneweg. Gebruiken bij Walter Benedict het avondeten met twee goede vrienden. Gezellig. Fietsen naar huis.