Korte nacht. Ga toch zwemmen. Er hangt een fraaie nieuw grote klok in het zwembad. Wens vervuld. Ga terug thuis bijna meteen aan het werk. Bel in alle vroegte met politiechef Karin Krukkert. Ga in de loop van de ochtend naar Leiden. Ben goed op tijd in de Breestraat. In de Stadsgehoorzaal vindt het symposium ‘Academische geneesmiddelenontwikkeling: knelpunten en kansen’ plaats ter ere van Joop van Gerven. De hooggeleerde neemt afscheid als voorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Ken Joop uit de periode dat ik zelf lid was van de CCMO. Joop weet niet dat hij voor zijn werk als neuroloog bij de stichting Centre for Human Drug Research (CHDR) een Koninklijke onderscheiding krijgt. Eervol dat ik de versierselen die bij de onderscheiding horen mag uitreiken. Begroet bij aankomst ambtgenoot Nadine Stemerdink (Voorschoten). Joop woont in Voorschoten. Vandaar. Maak kennis met CCMO-directeur Stan van Belkum. De hooggeleerde Frits Rosendaal, vicevoorzitter van de CCMO, begeleidt me de bomvolle Stadsgehoorzaal in. Joop heeft een indrukwekkende staat van dienst. Spreek hem toe. Daarna is ie Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zeer verdiend.
Reis terug naar Den Haag. Fris me thuis even op. Stap aan het begin van de middag op de fiets. Fiets naar de Nassaulaan. Woon bij de VNG in de Willemshof de jaarlijkse ‘Jan van Zanen-lezing’ bij. Het is een lezing gericht op lokale politieke partijen. Koester voor het onderwerp al vele jaren bijzondere interesse. De lezing was een cadeau van de VNG bij mijn afscheid als voorzitter in juni 2023. De eerste editie in 2024 ging over de kenmerken van politici van lokale politieke partijen, een onderzoek van Hans Vollaard. Vandaag is het John Bijl van het Perikles Instituut die de lezing verzorgt. Een bijzondere manier om elk jaar lokale politieke partijen extra in het zonnetje te zetten en de aandacht van de VNG vast te houden op dit (grote) deel van de achterban. De vicevoorzitter van de VNG, ambtgenoot Mark Boumans (Doetichem), treedt op als moderator. Lisabelle Busscher van de VNG verzorgde de organisatie van de lezing, samen met Anne Graumans, directeur van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen.
Bij aankomst reikt raadslid Stijn van Kervinck (Hart voor Veere) mij namens ambtgenoot Frederiek Schouwenaar (Veere) een welkomstpakket uit. Ontzettend aardig. Kimberley van de Berg van de gemeente Noordwijk (en het Kennispunt Lokale Politieke Partijen) legt het vast op de gevoelige plaat.
De bijeenkomst zelve start met de stand van zaken van de financiering van lokale partijen door Anne en de (nieuwe) voorzitter van het bestuur van het Kennispunt David Schalken-Den Hertog. Dan zijn er deelsessies over ‘Jong in de Politiek’, ‘lobbywerk’ en ‘Wie wil nog burgemeester worden?’. Nam me voor om kort naar alle sessies te gaan, maar blijf zeer geboeid bij de laatstgenoemde sessie. Simon Otjes (Universiteit Leiden) en ambtgenoot Marian Witte (Geertruidenberg) geven les. Daarna volgt de lezing van John Bijl. Hij bespreekt de kenmerken van lokale politiek en hoe lokale politieke partijen daaraan een bijdrage leveren. De moeite waard allemaal. Spreek in mijn slotwoord enkele dankwoorden uit, verklaar mijn betrokkenheid bij het thema en geef aan het zeer eens te zijn met John Bijl als hij zegt dat het in de lokale politiek in het algemeen vooral gaat om dichtbij, aanraakbaarheid en concreetheid. Praat na afloop bij met Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, en met senator Robbert Lievense. Robbert was ooit collega in het VNG-bestuur. Begroet Haags gemeenteraadslid Arjen Dubbelaar, en maak kennis met Sybren Singelsma (Onafhankelijke Politiek Nederland) en met de journalist Tom Lash (De Correspondent). Neem afscheid. Stap op de fiets richting huis. Doe nog een enkel klusje.
Ga aan het begin van de avond richting het Stadhuis. Begroet in het Atrium de hooggeleerde Ben Schoenmaker (directeur Nederlands Instituut voor Militaire Historie), Nicolette Faber-Wittenberg (hoofd Publiekinformatie & Collecties binnen het instituut) en generaal Roy Sillen (Nederlandse Defensie Academie). Heb de eer te mogen bijdragen aan de opening van de tentoonstelling ‘Slag om de Residentie’. Krijg ook het tweede (eerste) exemplaar van het boek ‘En ineens was het oorlog. Mei 1940 in beeld’ aangeboden. Op 10 mei 2025 is het 85 jaar geleden dat Duitse troepen Nederland binnenvielen. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) herdenkt deze gebeurtenis met een fotoboek en een tentoonstelling. De publicatie belicht de vijf dagen durende strijd die op verschillende plekken in Nederland plaatsvond. Ondanks de ondertekening van de capitulatieovereenkomst na het bombardement op Rotterdam op 15 mei, gingen de gevechten door tot 18 mei. De tentoonstelling focust op de Slag om de Residentie, waarbij de vliegvelden Valkenburg, Ypenburg en Ockenburg centraal staan. Een aanrader.
Moet meteen door naar perscentrum Nieuwspoort aan de Bezuidenhoutseweg. Woon er een bijeenkomst bij ter gelegenheid van de 70-jarige ‘foreign correspondent’ Helmut Hetzel. Begroet Helmut, zijn echtgenoot, dochter Marijke (OMANA) en moderator Nina Beem. Praat bij met Marcel Verreck en maak kennis met Barbara Couwenbergh (erevoorzitter Duitse club) en met Nicholas Höhns. De zaal staat vol met internationale gasten, collega’s, vrienden en familie. Spreek en zing Helmut toe.
Naar huis. Het weekeinde begint. Weet dat ADO eerder vanavond uit bij VVV won met 2-7.