Vrijdag 9 oktober

Korte nacht. Ochtendwandel niet. Begin de dag samen met bestuursadviseur Marja vanochtend vroeg bij het Bronovoziekenhuis. Op de parkeerplaats is een corona-teststraat opgezet. Elke drie minuten wordt hier een coronatest afgenomen. Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden, vertelde me onlangs dat de dagen bomvol zitten en medewerkers in ploegendienst werken. Fotograaf Valerie Kuypers legt het bezoek op beeld vast. Tussen de bedrijven door belt ambtgenoot Paul Depla (Breda).

Breng vervolgens een bezoek aan het Gezondheidscentrum Statenkwartier aan de President Kennedylaan. Ga in gesprek met een aantal huisartsen onder wie Aafke Rensing.

Bezoek tenslotte het Kunstcentrum Stroom aan de Hogewal. Directeur Arno van Rosmalen laat mij de tentoonstelling ‘Capturing Corona’ zien. Samensteller Vincent de Boer vertelt over hoe zeven Haagse fotografen de impact van corona op hun eigen manier hebben vastgelegd. Van protesten op het Malieveld tot familiefeestjes op afstand. Zeer de moeite waard.

Heb, terug op het Stadhuis, op mijn werkkamer een interview met Lex van AD Haagsche Courant en in de raadzaal met Lot van Bree en Maarten Brakema van Omroep West naar aanleiding van mijn eerste 100 dagen als burgemeester.

Ontvang rond het middaguur regionaal projectleider Wilma Driessen van het Joods Maatschappelijk Werk. Maak kennis met Abdoel Haryouli, actief binnen de lokale afdeling van DENK. Heb telefonisch overleg met CDA Tweede Kamerlid Chris van Dam en met ambtgenoot Henri Lenferink (Leiden). Praat bij met woordvoerder Jan en directeur veiligheid Hans. Heb een ingelaste digitale vergadering met mijn ambtgenoten Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb en Peter den Oudsten. Maarten Feteris, President van de Hoge Raad, belt over een actualiteit.

Bezoek aan het einde van de middag het Vredespaleis. Een indrukwekkend Haags icoon. Wim Jansen (directie Internationaal) en Marjolein (kabinet) vergezellen me. Krijg een rondleiding door de zittingzalen, de raadkamers en de kamers waar de ‘strijdende’ partijen zich kunnen terugtrekken. Geniet van de paleistuin, de binnenplaats en de geschenken van allerlei buitenlandse mogendheden (een vaas van de Russische tsaar bijvoorbeeld). Maak achtereenvolgens (nader) kennis met Hugo Siblesz (secretaris-generaal van het Permanent Court of Arbitration), Philippe Gautier (registrar van het International Court of Justice) en met Erik de Baedts en Piet-Hein Donner, respectievelijk directeur en voorzitter van de Carnegiestichting.

Avondeet thuis met Simone. Heb telefonisch overleg met directeur veiligheid Hans en ambtsopvolger Peter den Oudsten. Ga met hoofdpijn vroeg naar bed.