Vrijdag 9 september

Stap in alle vroegte op de fiets voor mijn zwembeurt. Als ik, terug thuis, uit de douche stap belt wethouder en VNG-collega Eelco Eerenberg (Utrecht). Bel, in mijn rol als VNG-voorzitter, met Sander Kluiters van onderzoeksbureau Motivaction. Het bureau doet voor de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderzoek naar het coronabeleid. Zit via MS Teams een (extra) bestuursvergadering van de VNG voor. Gemeentesecretaris Ilma Merx belt. Ben in de loop van de ochtend op het Stadhuis. Begeef me vanuit mijn werkkamer, via een kruip-door-sluip-door-route, naar de Haagse lobby. Spreek daar met de onderhandelaars die namens vijf gemeenteraadsfracties een nieuw coalitie-akkoord aan het voorbereiden zijn.

Haast me aan het begin van de middag naar de Britse ambassade aan het Lange Voorhout. Dit in verband met het overlijden van HM Queen Elizabeth II. Ambassadeur H.E. Joanna Roper ontvangt me bij de voordeur. Betuig haar, de Koninklijke Familie en het Britse volk mijn oprechte deelneming. Teken het condoleanceregister. Sta na afloop cameraman Perry van het AD Den Haag te woord.

Foto: ANP

Heb via MS Teams een overleg met de gemeentesecretaris en de medewerkers Jenneke en Selma van het bureau Integriteit. Een digitaal overleg met de stadsdeeldirecteur van Laak, Lawrence Eghosa, volgt. Geef, via MS Teams, een interview aan journalist Marc Mijer voor het BPD magazine. Spreken zeer uitvoerig over de uitdagingen voor de stad en wat voor rol onder andere projectontwikkelaars daarin kunnen spelen. Blijk Marc ooit eerder in Ouderkerk aan de Amstel (Amstelveense kant) tijdens de vrijmarkt op (toen nog) Koninginnedag te hebben ontmoet. Dit geheel terzijde. René van Kuilenburg (directeur publiekszaken) belt in verband met de actualiteit, datzelfde doet Albert Tuit over weer een andere actualiteit.

Inmiddels is het eind van de middag daar. Schuif tegen zessen aan bij een bijeenkomst van de burgemeesterskring in raadhuis De Paauw aan de Raadhuislaan in Wassenaar. Ingrid Sachumsky (kabinetszaken) en gastheer burgemeester Leendert de Lange verwelkomen me. In de Spiegelzaal neemt het gezelschap afscheid van vier (inmiddels vertrokken) ambtgenoten.

In de Tuinzaal genieten we van een avond ‘picknick’ in de vorm van een buffet. Zit gezellig aan tafel met Klaas en Anneke Tigelaar. Neem afscheid en besteed de rest van de avond aan het op de fiets doen van een paar weekendboodschappen in de Keizerstraat, de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis en enige huishoudelijke klussen. Tussen de bedrijven door belt goede bekende Nirmala Rambocus. Spreken over Suriname en alles wat daarmee samenhangt.