Woensdag 22 juli

Het is lekker weer vanochtend tijdens mijn wandeling. Fiets naar het Stadhuis. Overleg over de voorbereiding van G4 activiteiten vanuit de gemeente Den Haag. Doe dat met Wilma Verschoor en Karel Willems (bestuursadvies en strategie), bestuursadviseur Sander en gemeentesecretaris Ilma Merx. Maak aansluitend kennis met Wim Jansen en Evelien Bouwman van de directie Internationaal. Krijg na afloop het boekje ‘De lange adem van recht en (v)rede – en wat daarvan in Den Haag te zien is’ kado. Het is geschreven door Willem van Genugten en Judith van Hoogdalem. Interessant om te horen over de internationale ambities van de gemeente Den Haag. Bespreek met gemeentesecretaris Ilma en ‘bestuurlijk meldpunt’ integriteit Jos van der Heijdt een aantal actuele dossiers. Bel met m’n moeder in Edam.

Geef aan het begin van de middag een interview aan Frank Zwarthoed uit Edam-Volendam. Frank is bezig met het afronden van zijn masteropleiding en schrijft voor zijn afstudeerproject een journalistieke rubriek in het plaatselijke weekblad de NIVO. In deze rubriek gaat hij in op de geschiedenis van de lokale politiek in zijn woonplaats. Praten over mijn familie en jeugd in Edam. Constateren allebei dat vis elders bijna nooit zo goed is als ‘op’ Volendam. Datzelfde geldt voor Edammer kaas. Het zal met chauvinisme te maken hebben. Laat Frank tenslotte een foto zien die vorige week in de Edamstraat (in Leyenburg) is gemaakt.

Spreek met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier en ontvang de landelijk voorzitter van de JOVD, Rick Oudshoorn. Maak vanmiddag in vogelvlucht kennis met een deel van de musea die Den Haag rijk is. Loop samen met Kevin (kabinetszaken) en Theresa (communicatie) door het atrium naar de fietsenstalling. Kevin vertelt dat in het atrium vaak tentoonstellingen georganiseerd worden. Ook staan er zestien lichtbakken van het Haags Gemeentearchief met wisselende exposities. Op de fiets naar de Prinsessegracht. Onze eerste stop is het Huis van het Boek. Bewonder de beroemde 350 jaar oude Atlas Maior, de atlas van Blaeu.

Fietsen via de Houtweg naar Museum Escher in het Paleis. Niet alleen het werk van Escher is indrukwekkend, vooral ook het paleis zelf en de kroonluchters van Hans van Bentem.

Loop binnen bij het Haags Historisch Museum aan de Hofvijver. Ga op de foto met een verkleinde versie van het standbeeld van Haags Jantje en zie een tong en een vinger van gebroeders De Witt.

Spreek met museummedewerker Paul en ga buiten op de foto met inwoner Emiel. Bezoek het nabijgelegen Museum Bredius. Museumbeheerder Thomas Donner vertelt over de collectie.

Bekijk het binnenplein van Museum De Gevangenpoort en Galerij Prins Willem V. Fiets er elke ochtend langs op weg naar het stadhuis. De volgende halte op de museum-tour is Panorama Mesdag. Staand in het panorama voelt het alsof je echt op Scheveningen bent. Begroet een paar vriendelijke dames uit Utrecht en maak kennis met museumdirecteur Minke Schat. Koop in de museumwinkel twee fraaie dienbladen. Vervolgens brengt de route mij langs Museum Sophiahof, het Louis Couperus Museum, het Vrijmetselarij Museum en De Mesdag Collectie. Hoop binnenkort opnieuw een aantal Haagse musea te kunnen bezoeken. Fietsen over de Laan van Meerdervoort naar het Anna Paulownaplein in het Zeeheldenkwartier. Gebruiken buiten op het terras een verfrissing bij Wicked Wines. Als afsluiting van de fietstocht laat stadsbeiaardier Gijsbert Kok mij het uitzicht vanaf ‘De Haagse Toren’ van de Grote of Sint-Jacobskerk zien. Marjolein (kabinetszaken) vergezelt ons. Gijsbert vertelt over de geschiedenis van de kerk en over de zeshoekige toren. Dan via 321 traptreden naar boven. Het uitzicht is het waard. Zie de hofvijver, het Oude Stadhuis en verderop de kerktorens van Delft en de Rotterdamse haven.

Beiaardier Gijsbert bespeelt het carillon drie dagen per week. Noteer in het verzoekboekje een nummer voor hem (Abba – Dancing Queen).

Zie mooie details op de houten balken van de kerktoren: de Sint Jacobsschelp en de Haagse ooievaar. Fiets moe maar voldaan naar huis. Veel gezien vandaag. Bel ‘s avonds met gemeenteraadslid Nino Davituliani (Hart voor Den Haag).