Woensdag 1 maart

En toen was alweer maart. Geniet in alle vroegte van het (voor)ontbijt. Gezellig aan de leestafel terwijl mevrouw Jolande het ontbijt aan het voorbereiden is. Mede-vroege-vogels Ron König (Deventer), Emile Jaensch (Oegstgeest) en Iris Meerts (Wijk bij Duurstede) doen een rondje in de omgeving.

Om negen uur precies openen conferentievoorzitters Lieke Sievers (Edam-Volendam) en Cora-Yfke Sikkema (Oldambt) de bijeenkomst. Beginnen met een interactieve sessie met de actieonderzoekers Albert Jan Kruiter en Floor Kellerman van het Instituut voor Publieke Waarden. Motto tijdens de sessie is of het einde van beleid aanstaande is en beschikken burgemeesters over praktische wijsheden?

Heerlijk hoe Albert Jan spiegels voorhoudt, vanzelfsprekende mechanismen doorbreekt en alternatieven aanbiedt en voorrekent. Zit gezellig naast ambtgenoot Raymond Vlecken (Weert), een zeer betrokken vent en wijze bestuurder. Heb in een van de pauzes telefonisch overleg met bestuursadviseur Bernadette van der Wal.

Gebruik de lunch. Maak aan tafel kennis met ambtgenoot John Joosten (Dinkelland). De hooggeleerde Freek Peters verzorgt ’s middags een inleiding over het thema ‘Bestuurlijk leiderschap, nu en in de toekomst… is de ‘klassieke leider’ nog wel geschikt voor het nieuwe tijdperk? En wat is dan het profiel van de leiders voor de toekomst (vrolijke veerkracht)?’.

Na een korte pauze – weet dat m’n zoon veilig is geland in Valencia voor een paar dagen vakantie – begint rond half vier een excursie naar het Artillerie Schietkamp ‘t Harde aan de Eperweg. Krijg heen een lift van ambtgenoot Henk Lambooij (Putten), rijd terug mee met ambtgenoot Han Weber (Zuidplas). Het is lekker weer. Wandelen in het zonnetje over het enorme terrein en krijgen een rondleiding.


Wandel een stukje op met Antoinette Wilschut. Zij woont vandaag namens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de conferentie bij. Antoinette is getrouwd met Luuk Steenwelle. De wereld is klein. Bezoeken de brandweerkazerne van het Artillerie Schietkamp (ASK) en zien het Nederlands Artillerie Museum (op de top van de Woldberg) op de legerplaats bij Oldebroek.Fris me, terug in het hotel, even op. Gebruik het avondeten en beluister ondertussen met als thema ‘Wat zit hoog in je hart?’ een beetje food for thought door ambtgenoot Michiel Uitdehaag (Texel). Recent werd bekend dat Michiel is voorgedragen als burgemeester van Venraij. Dit geheel terzijde.