Woensdag 1 juni

Het is juni. Ben te laat wakker voor een wandel- of zwembeurt. Helaas. Stap op de fiets richting Stadshuis. Begin om negen uur via webex samen met ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam) met een overleg met premier Mark Rutte. Kijken terug op ons werkbezoek aan Suriname, delen onze ervaringen en bieden onze hulp aan bij de hernieuwde samenwerking met Suriname. Zit de vergadering van de staf burgerzaken voor.

Spreek een filmpje in voor Antoniek, een voormalige medewerker van me die binnenkort met pensioen gaat. Steek mijn hoofd even in de deur van de collegekamer. Zwaai naar ‘adviseur’ Piet Hein Donner en zijn medewerkers. Zij hebben een vergadering. Praat bij met raadsgriffier Lilian Blankwaard en gemeentesecretaris Ilma Merx. Rond mijn bijdrage af aan het Liber Amicorum voor ambtgenoot John Jorritsma (Eindhoven). Ontvang onverwachts Johnny Charoe, Armando Ramnares en Ester van Gilst. Mede namens Chris Roger – het zijn de VIP-tovenaars van de afdeling IT – bieden ze mij een kadootje aan omdat ik voor het eerst opa ben geworden. Ontzettend lief.

Ga aan het eind van de ochtend naar het Oranjeplein in Schilderswijk. Neem er van een groot aantal kinderen van vijf scholen een manifest in ontvangst. Word bij aankomst begroet door de wijkagenten Anneke (die binnenkort met pensioen gaat) en Gerard. Zij vertellen mij al wandelend over de geschiedenis van de straten rond het plein. Op het plein zelf staan en rennen al heel wat kinderen rond van de wijkraad en andere leerlingen van de groepen 6 en 7 van de Jan Ligthartschool, de Prinses Irene school en basisschool De Triangel. Sinds 2021 zijn Schilderswijk-Oost en de Stationsbuurt vreedzame wijken. Vreedzame wijk is een initiatief waar ik al vele jaren achtersta.

De kinderen van de wijkraad hebben een rap ingestudeerd over het samenleven in de Schilderswijk (‘Iedereen die is gelijk, ja in de Schilderswijk’) en overhandigen hun manifest met afspraken (Wij zijn aardig en helpen elkaar, je mag zijn wie je bent, samen houden we de wijk schoon en onze wijk houden we veilig). Spreek met de kinderen over de betekenis van deze afspraken en hoe het is om burgemeester te zijn. Ga na afloop op de foto met alle betrokken organisaties zoals De Mussen, de IMC-weekendschool, de bibliotheek, de buitenschoolse opvang, de politie en natuurlijk de aanwezige kinderen. Deel een paar handtekeningen uit en loop het Haagse hopje aan het plein binnen van waaruit activiteiten worden georganiseerd om het op het Oranjeplein nog vrolijker en veiliger te maken.

Moet meteen door naar de Haagse Sportcentrale aan het Johan van Veenplein in de voormalige RAC-hallen. Breng zometeen bezoeken aan allerlei initiatieven in stadsdeel Laak, maar heb eerst in een van de kantoorruimtes twee digitale overleggen. Kijk met de hooggeleerde Geerten Boogaard en Gert-Jan Oplaat terug op de eerste informatieronde in de onderhandelingen op weg naar een nieuw college. Woon aansluitend een deel van de vergadering bij van de stuurgroep Oekraïne onder leiding van wethouder Arjen Kapteijns.

Mijn werkbezoek aan het stadsdeel Laak kan beginnen. Stadsdeeldirecteur Lawrence en Raoul, (directeur van de Haagse Sportcentrale) verwelkomen me. Ook de agenten Mariska Cote (teamchef) en Bram Krijts (operationeel specialist), David (accounthouder Veiligheid) en Bernadette (bestuursadviseur) sluiten aan. Raoul leidt ons rond door de Haagse Sportcentrale waar diverse sporten kunnen worden beoefend door mensen in de wijk en daarbuiten. We komen onder andere langs Vigorous Crossfit, Jump Freerun, Boulderhal Walhalla, voetbalschool Skillz en het Olympisch Skateboard Trainingscentrum. Neem afscheid van de Haagse Sportcentrale en steek over om een bezoek te brengen aan de Hindoetempel ASAN Mandir. Word met een korte ceremonie welkom geheten door voorzitter Amresh Tewarie en zijn collega-bestuursleden. Krijg een rondleiding door de mandir en sluit af met heerlijke, zelfgemaakte hapjes.

Stap bij Martisano en Tarik in de tuktuk om een bezoek te brengen aan Zout der Aarde/De Rank aan de Oudemansstraat. Groet bij aankomst slijter Marcel Verwoerd (bezocht V&V ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan). Word bij Zout der Aarde hartelijk ontvangen door Sam Nanhu, bestuurslid bij de Rank. Onlangs is een jongerenruimte gerealiseerd waar zij kunnen ontspannen, maar er worden ook diverse trainingen aangeboden. Loop naar een van de ruimtes. Ontmoet Dennis van der Steen die allerlei activiteiten voor kinderen en jongeren organiseert in de wijk. Hij is kortgeleden op deze plek begonnen en gelukkig weten de kinderen hem al goed te vinden.

Rijden met de tuktuk naar het Esloo College. Directeur Sandra Jellema neemt me mee langs de verschillende opleidingen en praktijklokalen van de school. Maak her en der in de school kennis met leerlingen en docenten. Tref boven oud-docente Annemarie. Zij is inmiddels met pensioen, maar heeft zich haar hele leven ingezet voor de kinderen en jongeren in Molenwijk en doet dat nog steeds met het organiseren van gastlessen. Bedank haar met een bos bloemen voor haar jarenlange inzet.

Met Martisano en Tarik rijden we door naar het Puntpark. Onderweg stappen we een aantal keren uit de tuktuk om over de verkeersdrempels heen te kunnen komen. In het Puntpark vertellen Martisano en Tarik hoe zij zich inzetten voor de jongeren in de omgeving van het Puntpark en in het Schipperskwartier. De tuktuks zijn aansprekend en daarmee een laagdrempelige manier om met jongeren in gesprek te gaan.

Stap daarna voor de laatste keer in de tuktuk. Nu richting buurthuis Vliethage aan de Rijswijkseweg. Ga in gesprek met jongerenwerkers Mekki Abdellatif en Max Coenraad, die samen met jongeren uit het Schipperskwartier muziek maken. Een aantal van hen is aanwezig. Zij vertellen me hoe het wonen in Schipperskwartier is, wat een fijne plek het buurthuis is en welke rol muziek in hun leven speelt. Neem afscheid. Ook van Lawrence, Yassine, Mariska en Bram.

Begeef me aan het eind van de middag naar het Mauritshuis. Begroet samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit, Zijne Majesteit de Koning bij de opening van de jubileumtentoonstelling FLASH BACK ter ere van het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis. De gastvrouwen, Martine Gosselink (algemeen directeur) en Renée Jongejan (zakelijk directeur) begeleiden ons naar de foyer voor de officiële opening. Er is een optreden van theatergezelschap Urban Myth. Presentator Splinter Chabot interviewt Mounssif, een 18-jarige student en fan van het Mauritshuis. Neem deel aan de rondleiding van de Majesteit langs vijf van de zestien ruimtes waar bekende fotografen vertellen hoe zij zich hebben laten inspireren door de schilderijen uit de zeventiende eeuw in het Mauritshuis. Iedere fotograaf beschrijft zijn foto naast het (oude) meesterwerk. Begroet fondsenwerver Sabine Taal uit London, de beste vriendin van bestuursadviseur Sjoukje Volten. Maak kennis met Hedwig Wösten. Complimenteer Hedwig, de manager tentoonstellingen & projecten, met de fraaie expositie. Een aanrader. Terug in de foyer sluit een optreden van het Nederlands Dans Theater de openingsbijeenkomst af. Neem afscheid.

Loop vanaf het Mauritshuis naar Libanees restaurant Amier aan Korte Poten. Gebruik het avondeten samen met de gemeenteraadsleden Adeel Mahmood, Hera Butt, Frans de Graaf, Sebastian Kruis, Chris van der Helm, Hinke de Groot, Caroline Peeck, Nur Icar, Janneke Holman, Robin Smit, Isabel Bos, Mariëlle Vavier en raadsgriffier Lilianne Blankwaard. Goed om elkaar op deze manier te ontmoeten. Het is de derde informele kennismaking met (nieuwe) gemeenteraadsleden.

Stap tegen negenen op de fiets naar huis. Veel werk nog aan de winkel.