Woensdag 10 augustus

Ochtendwandel in alle vroegte. Stap daarna bijna meteen op de fiets richting het Stadhuis. Het is er stil. Begroet Pauline en Melenie van het bestuurssecretariaat. Praat bij met ondernemer Rob Bhoendie (onderwerp: Suriname). Ontvang vervolgens Wesley Fok (directeur Verhage restaurants), Robbin Kooijman (franchisenemer locatie Leidschenveen) en Linda Verhoef (management-assistent) in de collegekamer. Ontmoette de ondernemers eerder begin februari toen ik op werkbezoek was in Leidschenveen-Ypenburg. Ook onze medewerkers Otto, Job, Shazia, Johan en Bernadette sluiten aan. We spreken over hoe de zaken nu gaan en over de mogelijkheden voor een eilandterras bij de zaak van Robbin in Leidschenveen.

Ga rond het middaguur naar Waterproef aan de Dr. Lelykade. Praat bij met Representative Hsing-Hsing Chen van het Taipei Representative Office in the Netherlands. Ook Political Director Louis Lu (net in Nederland gearriveerd), secretary political affairs PoLiang Chen en Camilla van kabinetszaken sluiten aan. Spreken over de actualiteit, de economische, culturele en historische relaties tussen Nederland en Taiwan. Ondertussen doen chef-kok Bob Staal en zijn collega’s hun best.

Meteen door naar het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Coos Wentholt vertelt mij allerlei interessante feitjes over de locatie. Coos werkte bijna 40 jaar bij het Gemeentearchief en geeft nu als vrijwilliger rondleidingen op deze historische plek. Het accent in het Oude Stadhuis ligt op de rechtspraak en sommige onderdelen dateren al uit de 16e eeuw.

Wandel aansluitend – in de gezellige hitte – richting het Stadsklooster aan het Westeinde. Vandaag is het 160-jarig bestaan van de Broeders van Maastricht in Den Haag reden voor een speciale bijeenkomst. Aan het begin van het Kloosterpad (in het verlengde van de Lange Lombardstraat) ontvangt Broeder Frans Wils me. Frans is de laatste broeder van Maastricht die nog in het stadsklooster woont. Broeder Frans vertelt met overtuiging over het motto: ‘Geloven in Ontmoeting’. Iedereen is welkom in het stadsklooster, inmiddels omgevormd tot christelijke leefgemeenschap. De broeders van Maastricht werken samen met de Vincentiusvereniging. Deze organisatie levert met behulp van armoedebestrijding en persoonlijke hulpverlening – vanuit het gedachtegoed van beschermheilige Vincentius – een structurele bijdrage aan een ‘beter’ leven voor zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving. Maak kennis met verenigingsvoorzitter Wim Philipsen. Wandelen naar de Kloostertuin. Een verborgen parel in hartje Den Haag. Maak kennis met de verzorgers van de Kloostertuin en met medewerkers van Middin. Luister naar medewerker Kitty van het straatpastoraat over haar recente ervaringen en naar Bert den Boer van de stichting 488. Bert vertelt over de plannen nu het klooster is overgenomen door de stichting. Martijn Breeman speelt gitaar en zingt onder de boomhut over ‘Lezen’. Tenslotte ga ik de trap op naar de Jozefkapel. Krijg er van vier kinderen de jubileumeditie van ‘For Inspiration and Communication’ over het 160-jarig bestaan uitgereikt. Mooi bezoek.

Pauline van het bestuurssecretariaat belt in verband met een actualiteit, bel zelf met Marc Prins plv. directeur veiligheid.

Ga opnieuw aan de wandel. Loop naar Escher in het Paleis aan het Lange Voorhout. General manager Marcel Westerdiep ontvangt me bij binnenkomst. Conservator Judith Kadee leidt me vervolgens rond in de expositie ‘Spelen met Spiegels’. Geniet van haar aanstekelijke verhaal en de werken van onder andere goede bekende en glaskunstenaar Tomas Hillebrand. Een aanrader. Zeer de moeite waard.

Stap op de fiets en ga richting huis. Fris me thuis even op en stap weer op de fiets. Gebruik het avondeten bij Malou’s The Fat Mermaid aan de Strandweg. Zie een mooie zonsondergang. Werk, terug thuis, aan de inhoud van de tas uit het Stadhuis. Tref onder meer de fraaie foto van Martin, Ria en Frank bij broodje Martin aan. Martin en Ria zijn binnenkort veertig jaar getrouwd …
En weet dat het filmpje  over het WK Zeilen – dat precies over een jaar van start gaat – vandaag is gepresenteerd.