Woensdag 10 februari

Ochtendwandel in de kou. Begin om negen uur met een videoconferentie met mijn ambtgenoten uit vier grote steden. Begeef me vervolgens naar de Burgemeester Hovylaan in Loosduinen. Heb ter hoogte van café Burty afgesproken met stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli. Fotograaf Martijn Beekman en een aantal collega’s van Mustapha vergezellen ons. Eind vorig jaar hebben het stadsdeelkantoor Loosduinen, KijkLab en de woningcoöperaties Vestia, Staedion, en Haag Wonen een fotoproject gestart. Het project maakte het nodige los in de Burgemeestersbuurt. Bewoners leverden in korte tijd meer dan 500 foto’s van vroeger aan. Een selectie daarvan is in een fotoboekje terecht gekomen. Overhandig het eerste exemplaar aan de 81-jarige meneer Arie Dirkzwager. Aan de door hem aangeleverde foto’s zijn emotionele herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog verbonden. Tijdens het bombardement van Loosduinen op 3 februari 1945 kwam zijn vader om. Wandel met het gezelschap richting de Burgemeester van de Driesstraat. Onthul daar samen met Arie drie grote foto’s aan de gevel. Wat een sympathiek initiatief: herinneringen zijn er om te delen en door te vertellen. Sta na afloop Maarten Brakema van Omroep West en Michel Rogier van TV Loosduinen te woord.

Foto: Martijn Beekman

Overleg, terug op het Stadhuis, met woordvoerder Jan Sinnige. Geef een interview aan Sven Kockelman voor zijn programma ‘1 op 1’ op NPO Radio 1. Spreek over uiteenlopende onderwerpen, zoals de Tweede Kamerverkiezingen en de benarde financiële situatie van gemeenten. Radio1-technicus Skye Rea verzorgt vanuit mijn werkkamer de opname.

Breng aan het begin van de middag een informeel bezoek aan de dak- en thuislozenopvang aan de Schenkweg. Kevin (kabinetszaken) begeleidt me. Trajectcoördinator Carli van Winsen van opvangorganisatie de Kessler Stichting, ontvangt me. Zij neemt mij mee langs de damesafdeling (beneden) en herenafdeling (boven). Spreek met een aantal bewoners, met stagiaire Taoufiq en met begeleiders Johanna en Mark. De locatie is een woonvoorziening waar dak- en thuislozen 24 uur per dag kunnen verblijven. Bewoners worden bijgestaan door begeleiders die hen ondersteunen bij zaken als huisvesting, financiën en werk zoeken, studie of een andere dagbesteding. Dit alles met het doel de mensen terug in hun eigen kracht te brengen en om weer zelfstandig volledig mee te draaien in de maatschappij. Bewonder de passie en gedrevenheid van de begeleiders.

Foto: Kessler Stichting

Ga aansluitend op bezoek bij Struktuur68, een keramisch atelier in de Nieuwe Molstraat. Kunstenares Ingrid Mol verwelkomt mij aan de deur. Zij laat mij het atelier zien – dat in meerdere aaneengeschakelde panden is ondergebracht. Ben onder de indruk van de vele (keramiek)kleuren die te zien zijn. Medewerker Theo van der Meer legt uit hoe hij de verschillende kleuren verwerkt en opslaat in een van de vele lege kwarkbakjes. Ontmoet in de grote hal Vincent de Boer (STROOM Den Haag), Dirkje Bakker (voormalig medewerker kabinetszaken) en ateliermedewerker Rob Daene. Ingrid informeert mij over het kunstwerk dat uiteindelijk op het Koningin Julianaplein komt te staan. Krijg na afloop de publicatie ‘Werk in uitvoering’ over Structuur68 ten geschenke. Het is geschreven door Paul Hefting.

Heb, terug op het Stadhuis, een digitaal overleg met Peter Knip, Arthur Wiggers en Jessie Post (allen van VNG International). Bereiden twee bijeenkomsten van de komende dagen voor.

Maak, samen met mijn bestuursadviseur bij de VNG Naut Kool, (nader) kennis met wethouder Winnie Prins (Zeewolde). Winnie is de voorzitter van het bestuur van het ‘Kennispunt Lokale Politieke Partijen‘. Ook Jan de Koning (raadslid Gouda), Jan ten Kate (wethouder Hardenberg) en Hendrie van Assem (raadslid Woerden) nemen deel aan de online kennismaking. Anne Graumans en Marion Veerbeek zorgen voor de ambtelijke ondersteuning.

Treed zaterdag samen met Winnie op in een talkshow over de betekenis van lokale politieke partijen. Ben al geruime tijd geïnteresseerd in hoe lokale partijen het toch voor elkaar krijgen om iedere keer zoveel stemmen te behalen bij gemeenteraadsverkiezingen. Inmiddels zo’n dertig procent. Volgens mij kunnen landelijke politieke partijen daarvan leren. En ik vind overigens ook dat lokale partijen over dezelfde faciliteiten moeten kunnen beschikken als de lokale ‘afdelingen’ van landelijke politieke partijen. Dit alles om de lokale democratie verder te versterken. Toen ik medio 2015 voorzitter van de VNG werd nam ik mij voor hieraan aandacht te blijven besteden. Begon met het laten maken van de publicatie ‘Divers, groot en dichtbij: 14 persoonlijke verhalen over lokale politieke partijen, toen met het instellen van een expertiseteam en nu dus met een bijdrage aan een bijeenkomst van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen.

Neem op verzoek van praeses Carmen Veldpape een felicitatievideo op voor de Haagsche Studenten Vereeniging. De vereniging werd in 1929 opgericht en is bekend als grootste en oudste studentenvereniging van Den Haag. De viering van de Dies Natalis vindt dit jaar digitaal plaats. Had de leden en reünisten liever in levende lijve gefeliciteerd. Zodra het weer kan, zal dat alsnog gebeuren. Heb een online-overleg met de sportwethouders Hilbert Bredemeijer en Sven de Langen (Rotterdam). Doe dat samen met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb. Bel aan het begin van de avond, inmiddels thuis, met minister van Defensie Ank Bijleveld en met Martin van Rijn (Aedes). Spreek via MS Teams met Lodewijk, Frank en Suzan (allen van de afdeling Communicatie). Zij vormen het ‘Team Direct Duidelijk’ en zijn de winnaar van de Direct Duidelijke Coronacommunicatie 2020 prijs. De jury van de prijs had veel lof voor de aanpak van het team: omdat in Den Haag veel mensen laaggeletterd zijn, worden bijvoorbeeld communicatieboodschappen eerst ‘getest’. Dat gebeurt in samenwerking met het ROC Mondriaan. Boodschappen worden voorgelegd aan ROC-cursisten die laaggeletterd zijn en die hun lees- en schrijfvaardigheid willen vergroten. Wens het team van harte geluk met hun overwinning.

Heb ook via MS teams een overleg met tekstschrijver Sarah Leers en VNG-woordvoerder Angela de Jong ter voorbereiding op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG aanstaande vrijdag.

Bereid snel iets voor het avondeten. Praat later op de avond virtueel bij met Commissaris van de Koning Jaap Smit en mijn Zuid-Hollandse collega veiligheidsregiovoorzitters. De Groeiagenda Zuid-Holland is het onderwerp van het laatste online overleg van vandaag met eerdergenoemde Commissaris en mijn Rotterdamse ambtgenoot. De inhoud van de tassen uit het Stadhuis wacht. Ga er snel mee aan de slag. Bel tussen het lezen door met m’n vader, de gemeentesecretaris en de wethouders Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen.