Na m’n zwembeurt in alle vroegte staat de gehele woensdagochtend in het teken van de VNG en VNG International. Begin in de Willemshof aan de Nassaulaan met een interview door verslaggever Leo Mudde van VNG Magazine over de betekenis van de wereldverenging van gemeenten United Cities and Local Governments (UCLG) en de komende UCLG World Council. Woordvoerder Sentina van der Meer en Finn Speulmann (VNG International) vergezellen me. Kort samengevat: mondiale vraagstukken hebben lokale betekenis, lokale vraagstukken vragen vaak wereldwijde oplossingen. En lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers uit alle continenten kunnen van elkaar leren. Loop aansluitend naar de professor P.J. Oudzaal voor een overleg onder leiding van Jasper Sterrenburg van adviesbureau AEF over de concrete bijdragen van gemeenten aan internationale samenwerking. Mooi gesprek met ambtgenoten Hubert Bruls (Nijmegen) en Carol van Eert (Rheden) en de wethouders Jan Lock (Molenlanden) en Laurens van Doeveren (Wassenaar). Renske Steenbergen en Pieter Jeroense (respectievelijk plv. directeur en directeur VNG International) ondersteunen het gesprek. Begroet na afloop in het Atrium (opnieuw) burgemeester Guy Emmanuel Sabikanda (Kribi, Kameroen) die samen met zijn ambassadeur, H.E. Madeleine Liguemoh Ondoua, bij VNG International op bezoek is.
Haast me aan het begin van de middag naar de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Praat bij met de fractievoorzitter van de VVD, Dilan Yeşilgöz, over een aantal actuele onderwerpen. Zwaai bij binnenkomst naar good old (secretaresse) Petra Beijersbergen. Bel met Pauline van het bestuurssecretariaat.
Het stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel is ’s middags mijn bestemming. Woon in de Burgerzaal een symposium bij ter gelegenheid van het afscheid van Ahmed Aboutaleb als ambtgenoot in Rotterdam. Word er als altijd gastvrij ontvangen. Praat bij met Pieter Broertjes, ooit burgemeester van Hilversum. Hij treedt op als dagvoorzitter. Doe datzelfde met Jaap Velema, ambtgenoot in Westerwolde. Groet dear friend Job Cohen en de hooggeleerde Klaartje Peters. Neem plaats naast gastheer Ahmed Aboutaleb. Ivo Opstelten zit recht achter mij. Hij voorziet de bijdragen tijdens het symposium een enkele keer van (open)hartig commentaar. Geef bij wijze van intermezzo samen met ambtgenoot Marja van Bijsterveldt (Delft) een boek aan Ahmed kado. Het is een prachtig boek – 248 bladzijden dik – over de metropoolregio Rotterdam Den Haag (‘Reizen door de metropool’), geschreven door Casper Postma en Vera de Jonckheere met foto’s van Piet Gispen. Samen met oud-burgemeester Jozias van Aartsen stond Ahmed immers tien jaar geleden aan de wieg van de MRDH. Een echte verrassing is het niet, want zie dat Ahmed er zelf een voorwoord voor heeft geschreven. Ach ja, zo gaan die dingen.
Reis terug naar Den Haag. Haal m’n gerepareerde fiets op bij Van Rijn aan de Hooistraat. Mijn laatste bestemming vandaag is Dudok aan de Hofweg voor de opening van het jaarlijkse Prinsjesfestival. Dit jaar staat het thema ‘De staat en de straat – menselijke maat in de rechtsstaat’ centraal. Het thema sluit aan bij het huidige maatschappelijke debat over de rol van de overheid en het functioneren van de rechtsstaat. Evalien Timmers (festivaldirecteur) en Eddy Habben Jansen (voorzitter stichting Prinsjesfestival) verzorgen de ontvangst. Begroet bij aankomst enkele bekenden, waaronder Jetta Klijnsma (voorzitter van de jury Prinsjesprijs) en Madurodam-burgemeester Rand en haar wethouders. Eddy Habben Jansen opent de bijeenkomst. Draag zelf met een korte toespraak bij aan de opening van deze 12e editie van het Prinsjesfestival. Straatdichter Sjaak Kroes declameert het Prinsjesgedicht. Jetta Klijnsma licht het juryrapport over de toekenning van de Prinsjesprijs toe. Hans Vijlbrief ontvangt dit jaar de prijs als de meest invloedrijke politicus van het afgelopen parlementaire jaar. Terecht.
Thuis wachten enkele huiselijke klussen en de inhoud van de stadhuistas voor morgen. In de tas zit onder andere de weekkrant Den Haag Centraal (DHC). Daarin zit deze week een extra katern over ‘125 jaar Vrede en Recht’. Het is een initiatief van de stichting TOEN in partnerschap met DHC. Ze delen verhalen over de geschiedenis waaraan Den Haag deze ‘wapenspreuk’ ontleent. Marcin Czepelak, de secretaris-generaal van het Permanent Hof van Arbitrage, vertelt over zijn organisatie en mijn ambtsvoorgangers Jozias van Aartsen en Wim Deetman kijken vooruit naar de NAVO-top 2025 in Den Haag. De krant is overigens ook los verkrijgbaar bij de Haagse bibliotheken. Bel tussen de bedrijven door met de wethouders Robert van Asten en Saskia Bruines, met de minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en met woordvoerder Sentina van der Meer.