Woensdag 12 juni

Carpool, na m’n zwembeurt, om half acht samen met Renske Steenbergen (plv. directeur VNG International) naar het Centraal Museum in Utrecht. Bel ondertussen met plv. woordvoerder Annelou van Egmond en ambtgenoot Theo Weterings (Tilburg). Ontmoeten in een zaaltje in het museum ambtgenoot Sharon Dijksma (en haar adviseur internationaal Matthijs Peters) en secretaris-generaal van de UCLG Emilia Saiz. Emilia is in Nederland voor een Jeugdtop (‘Shaping our futuire conference’) die Sharon organiseert in de aanloop naar de VN Top in New York na de zomer (de Summit of the Future). De inzet van vandaag is een boodschap vanuit jongeren mee te kunnen nemen naar de Summit. Neem met Emilia een aantal zaken door over de UCLG World Council in Den Haag in oktober.

Neem, aan het eind van de ochtend terug in Den Haag, in het Sophiahof aan de Sophialaan samen met Sabine (communicatie), videograaf Peter Blom en Nanette van Beukering (secretaris Nationale Herdenking 15 augustus 1945) twee videoboodschappen op. Een is een oproep om op 15 augustus de Nederlandse vlag te hijsen. Op die dag in 1945 kwam er met de capitulatie van Japan in voormalig Nederlands-Indië een officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De tweede is een videoboodschap voor een tentoonstelling in de centrale bibliotheek aan het Spui over 125 jaar Den Haag als stad van vrede en recht.

Zie ’s middags tussen de bedrijven door op Instagram van alle kanten vlaggen met schooltassen voorbijkomen. Wat een vrolijk gezicht en een memorabele dag voor al die scholieren die hun diploma hebben behaald. Feliciteer de in Den Haag geboren en getogen India Sardjoe, een van de eindexamenkandidaten van het Segbroek College. India is breakdancer en de jongste Haagse sporter van het jaar, en ze gaat deze zomer voor de tweede keer naar de Olympische Spelen.

De middag vult zich overigens met telefonische overleggen over de vergadering van de Algemene raadscommissie van morgen 13 juni en de actualiteit rond demonstraties. Bel met presidiumvoorzitter Dennis Groenewold, met ambtgenoot Leendert de Lange (Wassenaar) en met bestuursadviseur Nathalie.

Ben aan het eind van de middag in het Vredespaleis. Treed samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken op als gastheer van een ontvangst van het Permanent Hof van Arbitrage (PHA) ter ere van het 125-jarig jubileum van het Hof. Een bijzonder jubileum. Een speciaal ledencongres kwam er voor bijeen. Een congres als dit is een bijzondere gebeurtenis. Het is pas de derde keer dat het plaatsvindt sinds de oprichting. De laatste editie was in 1999. Spreek, net als Marcel de Vink (directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken) en Z.E. Marcin Czepelak (secretaris-generaal van het Permanent Hof van Arbitrage) de aanwezigen toe. Sta, naast de gelukwens aan het PHA, stil bij het Integrity Initiatives International (III) en kijk vooruit naar de UCLG-World Council begin oktober in Den Haag. Groet veel ambassadeurs en maak kennis met onder anderen de Hongaarse Marcel Szabo en Reka Varga. Mooie bijeenkomst. Foto’s: Frank van der Burg.

Werk, terug thuis, aan de inhoud van de tassen van het Stadhuis.