Woensdag 12 oktober

Ga zwemmen. Gebruik het ontbijt met Pieter en Jessie. Vervolgens belt in alle vroegte gemeenteraadslid Frans de Graaf (VVD) over een actualiteit. Goede bekende Won Yip informeert me over het trieste bericht van het overlijden van Wim Zegwaard (78).

Neem in de loop van de ochtend actief deel aan de officiële openingsceremonie van het congres. Zo’n 2.500 mensen zitten klaar voor de ceremonie die in het teken staat van het congresthema ‘Local and Regional Governments Breaking Through as One’. Niet alleen de gastheer-burgemeester Jang-Woo Lee spreekt, maar ook voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en de Koreaanse president Yoon Suk-yeol. Ben zeer vereerd als governing president van de UCLG ook enkele openingswoorden te mogen uitspreken.

Begroet tijdens de voorontvangst in de enorme Exhibitionhall (DCC2) onder anderen de gouverneur van de provincie Chungcheongnuk Young-Hwan Kim en de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Sang Min Lee.

Maak na afloop van de ceremonie kennis met Juan Felipe Hunt Ortiz, directeur bij de ILO (International Labour Organization), met Liu Katie (New Taipei x SDG’s) en met de journalist Kang Deahoon (Walkinto Korea).

Woon aansluitend, terug in DCC1 het laatste deel bij van de gisterenavond geschorste vergadering van het Financial Management Committee onder voorzitterschap van co-treasurer Madelaine Alfelor-Gazman (tot voor kort burgemeester van Iriga, Filippijnen). Woon aansluitend de vergadering bij van het Committee on Statutory affairs onder voorzitterschap van immediate past president Mohamed Boudra. Eet na afloop ruim na het middaguur buiten op het voorplein samen met Rob een broodje in het zonnetje. Breng dan op uitnodiging van UCLG Africa een bezoek aan hun stand even verderop op de congreslocatie. Ziet er kleurrijk uit allemaal. Begroet Mounir Lymouri en Souad Zaidi, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van de Moroccan Association of Presidents of Communal Councils (AMPCC) en Abdelouahhab El Jabri. Ga met het gehele ensemble op de foto.

In de Grand Ballroom volgt de vergadering van het Executive Bureau die wordt voorgezeten door mijn ambtgenoten Li Minyuan (Xi’an, China) en Johnny Araya (San José, Costa Rica). Maak kennis met de met electronische muziekinstrumenten optredende dames van Lucid. Zwaai naar wethouder Linda Voortman (Utrecht), begroet Sabine Drees, werkzaam bij de Deutscher Städtetag in Bonn, ambtgenoot Carlos Cuadrado Prats (Huechuraba, Chili) en Young-Dall Lee (secretaris-generaal van de Governors Association of the Republic of Korea). De vergadering loopt uit.

Spreek desalniettemin aansluitend aan het begin van High-Level Plenary ‘Local and Regional Governments Breaking Through as One’ de aanwezigen toe. Haast me dan aan het begin van de avond naar de nabijgelegen Bronx Brewery om kort iets te zeggen tijdens een informele ontvangst van de relaties van VNG International. En die relaties dat zijn er vele. Maak onder andere kennis met het Colombiaanse burgemeestersechtpaar Óscar Escobar en Daniela Reina (Palmira). Praat bij met leden van de Duitse delegatie en met die van Latijns-Amerika, onder anderen met Fabiana Goyeneche (assistent van ambtgenoot Carolina Cosse, Montevideo).

Wandel – zo goed en zo kwaad als het met mijn linkerknie gaat – terug naar DCC2. Daar vindt in de grote ‘Exhibition’ zaal een ceremonieel avondeten op uitnodiging van gastheer-burgemeester Jang-Woo Lee plaats. Dit alles ter gelegenheid van de opening van het congres. Maak aan tafel kennis met de wetenschappers Kwang Hyung Lee, president van het Korea Advanced Institute of Science & Technology  (KAIST) en met Jo-Won Lee, president van het National Nanofab Center. Het samenzijn – met in totaal zo’n 1.500 eetgasten in de zaal – wordt met vrolijke optredens van musici, dansers en het spectaculaire kukkiwon taekwondo demonstration team (= wereldtop) omlijst.

Woon aansluitend de extra Europese caucus bijeenkomst in zaal 301 bij. Er is veel te bespreken in een bomvolle warme zaal. De actualiteit in en rond Oekraïne bijvoorbeeld. Een latertje. De nazit op mijn kamertje, met flink wat vertraging eindelijk terug in het hotel, met de delegatiegenoten Ellen, Rob en Bert is gezellig.