Woensdag 13 juli

Werkontbijt in alle vroegte met Jessie Post en zeg haar gedag. Doe m’n digitale post en stukken af. Heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx en geef aan Omroep West een korte vooruitblik op de Ukraine Accountability Conference morgen in Den Haag. Wandel samen met Bert richting de VN. Heb een ontmoeting met de premier van Sint-Maarten, Silveria Jacobs, en een aantal naaste medewerkers van haar.

Spreken over het uitwisselingsnetwerk dat ik destijds met de toenmalige staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Raymond Knops, besprak en dat recent (6 juli) in een overleg met de huidige staatssecretaris Alexandra van Huffelen (tussen het ministerie en de VNG) is geformaliseerd. Bij de ontmoeting doet Ids van der Iets (rijkstrainee bij de Permanente Vertegenwoordiging) mij in- en uitgeleide. Loop aan het eind van de ochtend in de hitte terug naar het hotel. Pak m’n koffer in. Opnieuw alleen handbagage … Aanvaard de terugreis. Breng op weg naar het vliegveld een kort bezoek aan het Museum of Modern Art (Moma) aan 11 West 53 Street. Ben onder de indruk van het enorme museum. De zalen, de verdiepingen, het vertoonde. Indrukwekkend. Kan – helaas – alleen op de derde verdieping een expositie over het leven en werk van de Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse bezoeken. Zeer fraai.

Drink samen met Bert en Sabine (zij was vanochtend al eerder in het museum) een kopje koffie. Neem afscheid van delegatiegenoot Sabine. Doe de museumwinkel aan. Loop in de rij bij de kassa Hermineke van Bockxmeer (directeur Stadsontwikkeling Rotterdam) en haar gezin tegen het lijf. Ze groetten me ergens deze week ook al wachtend bij een stoplicht. De wereld is klein. Meteen door naar de luchthaven. Opnieuw zorgt de Permanente Vertegenwoordiging – in de persoon van Zwanette Bruggink en op het vliegveld stationmanager Ajay Dhawan – voor een vlotte gang richting de luchthaven en vervolgens het vliegtuig. Bel, voor ik rond half zes lokale tijd vertrek, met m’n moeder in Edam. Mijn broer Koos belt mij. Hoor via de radio dat de Nederlandse voetbaldames met 3-2 winnen van Portugal. Knap. Een spiksplinternieuwe Boeing 787-10 (genaamd ‘Hyacint’) brengt mij met vlucht KL642 in bijna zes uur naar Schiphol.