Woensdag 13 maart

Ga zwemmen. Breng mijn Fiat Punto in alle vroegte naar Italia Auto Corse aan de Sonoystraat. Enig onderhoud is nodig. Werk vanochtend thuis. Bereid mijn raadsdebat van morgen voor. Bel met onder anderen wethouder Mariëlle Vavier. Neem in de loop van de ochtend met een paar medewerkers via MS Teams de laatste stand van zaken door.

Ontvang rond het middaguur op het Stadhuis Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven en haar medewerker Yannick Dorn. Althans, dat was de bedoeling. Yannick meldt zich af. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (politiek leider en fractievoorzitter van NSC) vergezelt Nicolien in zijn plaats. Geestig. Sjoerd Robertson vergezelt mij. Spreken over de politieke actualiteit, maar vooral over Den Haag als internationale stad van vrede en recht.

Ontvang ’s middags Whitney Ghafoerkan. Ontmoette de jonge wijkverpleegkundige een aantal keren bij bijeenkomsten van levensbeschouwelijke en religieuze organisaties. Spreken ook dit keer over de ontwikkelingen in de stad – hoe kunnen we met elkaar samenleven in deze spannende tijden. Whitney blijft zich graag voor het vreedzaam naast elkaar leven inzetten. Krijg van Whitney een Nederlandse vertaling van de Koran.

Bereid met René Hofman en Lisanne Trouw als regioburgemeester de vergadering van het dagelijks bestuur van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politie-eenheid Den Haag van morgen voor. Ontvang Juliëtte van Gilse. Naast haar werkzaamheden bij Berenschot is zij lid van de Provinciale Staten en actief bij de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). Praten bij. Vraag haar na afloop mijn allerhartelijkste groeten over te brengen aan haar vader en moeder Joost en Carolien.

Ben aan het begin van de avond op tijd bij De Haagse Hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein. Woon er de uitreiking bij van de Prins Friso Ingenieursprijs. Elisabeth Minneman (voorzitter College van Bestuur van De Haagse Hogeschool) en haar partner Dick Benschop begroeten mij bij binnenkomst. Maak kennis met Jacolien Eijer-de Jong, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), en KIVI-directeur Miguel Delcour. Om half zeven precies arriveren Hunne Koninklijke Hoogheden prinses Beatrix en prinses Mabel. Doe hen samen met de commissaris van de Koning Jaap Smit in- en uitgeleide.

Het uitgeleide doe ik dit keer overigens in mijn eentje. Met de komst van de Koninklijke Hoogheden begint het plenaire deel van de avond.

Er is een robothond en er zijn prijsuitreikingen; aan het beste studententeam en aan de drie finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Prinses Mabel reikt de laatstgenoemde prijs uit. Maak na afloop kennis met de finalisten. Onder anderen met winnares Pavlina Nanou. Zij won met Torwash, een bewerkingsmethode voor slib. Zeer interessant allemaal. Een alpha te midden van een groot gezelschap ingenieurs.

Het De Constant Rebecqueplein is later op de avond mijn laatste bestemming. In Studio LOOS is een bont gezelschap van jazzliefhebbers bijeengekomen ter ere van het 20-jarig bestaan van de studio. Reik aan de vandaag jarige Peter van Bergen, als waardering voor zijn ongekende bijdragen in de jazzwereld, geïmproviseerde avantgardistische muziek en de oprichting van Studio LOOS, namens Z.M. de Koning de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Ceremoniemeester Stef de Niet doet me allercharmantst in- en uitgeleide.

Werk terug thuis aan de stukken voor morgen.