Woensdag 12 mei

Maak de korte versie van m’n ochtendwandeling en stap op de fiets – het is mooi weer – richting de Hofvijver. Zwaai onderweg naar minister van Defensie Ank Bijleveld. Ze wandelt richting haar departement. Draag bij de Hofvijver samen met wethouder Kavita Parbhudayal bij aan de presentatie van de Florence Nightingalevlag die wappert vanaf alle twaalf de vlaggenmasten, ter ere van de Dag van de Verpleging. Spreek met verpleegkundigen (Joost Sijtsma bijvoorbeeld) en medewerkers van het Haga-ziekenhuis, het HMC en de GGD . ‘Wil graag een selfie met u’, vraagt Dana vriendelijk.

Hoor hun verhalen van de afgelopen periode. Het is en blijft indrukwekkend wat deze vrouwen en mannen allemaal meemaken. Bedank ze, namens alle Hagenaars en Hagenezen, voor het belangrijke werk dat zij doen. Sta na afloop Hans Otte van Omroep West te woord en vervolg mijn fietstocht. Fiets over het Binnenhof, begroet aan Lange Poten Tweedekamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en ga naar het Stadhuis.

Praat in mijn werkkamer bij met Michiel Middendorf, general manager van World Forum The Hague. Doe datzelfde vanuit mijn werkkamer telefonisch met de heer en mevrouw Lee van het Yi Jun Peace Museum aan de Wagenstraat. Ben hier in mijn tijd als burgemeester van Amstelveen een aantal keer geweest. Indrukwekkend eerbetoon aan de Koreaanse rechter en diplomaat Yi Jun. Vorig jaar bestond het museum 25 jaar. Ontving ter ere daarvan een fotoboek van hen. Hopelijk kan er dit jaar alsnog stilgestaan worden bij het jubileum. Daarna interviewt Rommy Bakker me voor het personeelsblad van de VNG ‘De Willem’. Verschijn in de rubriek ‘Een kijkje achter de voordeur van …’. Ontvang raadsprediumvoorzitter Chris van der Helm en gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts.

Loop aan het eind van de ochtend snel richting het Plein. Zwaai onderweg naar Kapper Ap die een klant ‘onder het mes’ heeft. Op het plein begroet de directeur van Plantum, Niels Plouwaars mij allerhartelijkst. Zijn medewerkers Mariska, Jessie en Livia organiseren vervolgens een vrolijke happening.  Cabaretière Karin Bloemen houdt een groene troonrede. Toevalligerwijs heeft haar tuinman dezelfde naam, al komt hij van de ‘rijke tak’ met dubbel a: Jan van Zaanen. Verricht samen met Karin de opening van de (enorme) groene zetel. Sta na afloop het AD Den Haag en cameraman Perry te woord. Groentennieuws bericht er over. Begroet goede bekende Ruud Tonkes en de wijkagent van het Pleinkwartier. Krijg van Niels een doosje verse aardbeien cadeau. Terug op het Stadhuis geniet iedereen van het bestuurssecretariaat vrolijk mee van de aardbeien.

Bespreek met Ilona Kalksma van het RIEC een overleg voor dat volgt met vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en Veiligheid en met Nadine Vaes, hoofd van het LIEC. Onderwerp van gesprek: de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Ontvang in de collegekamer Atze Lubach-Koers (voorzitter BOVAK) kermisexploitant Nicole Vermolen en Jan Boots (directeur NKB). Bespreek de effecten van de coronamaatregelen op de exploitatie van kermissen.

Heb een korte vergadering van de staf bovenlokale netwerken en ontvang Arjen Gielen. Aangename kennismaking. Maak kennis met de nieuwe ambassadeur van de Volksrepubliek China, Z.E.  Jian Tan. Eerste secretaris Zhao Lei en Tong Yihong (hoofd van de administratie) vergezellen hem. Den Haag heeft langlopende (handels)relaties met verschillende steden in China. Ook werkt het Koninklijk Conservatorium samen met de Royal Art School in Shenzen. Bespreken een aantal actuele onderwerpen.

Maak vervolgens via MS Teams kennis met de hooggeleerde Tim van der Hagen, rector magnificus van de Technische Universiteit (TU) Delft en zijn beleidsadviseur Marieke Wolthuis. De TU Delft heeft ook een campus in Den Haag. Deze zal zich de komende jaren verder ontwikkelen en daarmee ook de samenwerking met Den Haag. Tolga Koklu (politie) informeert mij tussen de bedrijven over de actualiteit. Geef op mijn werkkamer een interview aan Pieter Maessen van het Haags Toonkunstkoor. Het koor heeft een magazine dat jaarlijks verschijnt. Draag als beschermheer graag bij. De voormalige journalist Maessen vraagt me het hemd van het lijf. Fiets aan het begin van de avond naar huis. Onderweg ontwikkelt zich een enorme stortbui. Kom als een verzopen kat thuis. Het is niet anders. Heb aan het begin van de avond via MS Teams een bestuurlijk overleg met wethouder Saskia Bruines en haar medewerkers Daan Rijnders en Marijn Fraanje over het thema digitale veiligheid. Een ingelaste vergadering van de driehoek volgt. Heb telefonisch overleg met wethouder Martijn Balster. Lange dag zit erop. De tassen van het Stadhuis kijken me aan. Ze zitten tjokvol.