Woensdag 14 april

Aan het eind van m’n ochtendwandeling begint het te regenen. Dat is nou jammer. Fiets bij Caroline van Saplab aan de Denneweg een paar sapjes in huis. Groet onderweg goede bekende Loek Hermans die zijn (enorme) hond in alle vroegte aan het uitlaten is. Bel met ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen). Praat in het monumentale Stadhuis aan de Markt in Delft bij met burgemeester Marja van Bijsterveldt. Bewonder een nabijgelegen hart. Geestig.

Heb, terug op het Stadhuis in Den Haag, een teleconferentie met mijn ambtgenoten uit de G4. Spreek met gemeentesecretaris Ilma Merx en raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts. Draag op verzoek van Lisette en Frank (beiden van communicatie) op mijn werkkamer bij aan de Haagse Taalstrijd. Deze wordt georganiseerd door de raadsgriffie in samenwerking met team ‘Direct Duidelijk’. Op 23 april strijden drie teams tegen elkaar om de titel ‘Haagse Taalhelden 2021’. Een team bestaat uit bewoners, een tweede team bestaat uit gemeenteraadsleden en het derde team uit gemeenteambtenaren. Den Haag TV zendt het evenement live uit. Aan mij als burgemeester is het om het dictee voor te lezen: het is niet alleen de bedoeling foutloos te schrijven, maar ook om de ingewikkelde taal van de overheid te versimpelen. Leden van het genootschap Onze Taal vormen de jury.

Maak digitaal kennis met de Economic Board The Hague. M’n bestuursadviseur Bernadette vergezelt me. De vertrekkende en inkomende voorzitter, respectievelijk Henk Kool en Harry Wientjes informeren mij over de inzet van de board voor een economisch vitale stad.

Loop ‘s middags in het zonnetje naar de Nieuwe Kerk aan het Spui. Doe dat samen met Theresa (communicatie). Draag bij aan een opname voor een speciale uitzending over de Slag om de Residentie. De Slag om de Residentie was onderdeel van de Duitse aanval op Nederland op 10 mei 1940 en wordt ook wel de ‘Slag om Den Haag’ genoemd. Ieder jaar herdenkt Den Haag de omgekomen burgers en militairen. De herdenking wordt altijd afgesloten met een concert door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Als alternatief voor het concert maakt Omroep West een speciale uitzending waarin het verhaal van de gebeurtenissen op 10 mei 1940 wordt afgewisseld met muziek van de kapel. De uitzending is voorzien op zondag 9 mei. Begroet dirigent Tijmen Botma en goede bekende kolonel Timo Beaufort (RMC West-Midden).

Haast me naar het volgende onderdeel van de agenda. Maak aan het Bankaplein kennis met Ralph van Hessen, van adviesbureau Winkelman en Van Hessen. Een aardig gesprek met Ralph en twee stagiaires volgt.

Begeef me richting Rotterdam. Breng daar een bedrijfsbezoek aan Rotterdam The Hague Airport. Miranda Janse, directeur van Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) en Aalt Leusink en Anne Lize van der Stoel (leden van de Raad van Toezicht) verwelkomen me en introduceren de locatie (‘Samen laten wij innovatie vliegen’). Ron Louwerse (algemeen directeur van de luchthaven) geeft een update over de ontwikkeling van duurzame luchtvaartbrandstoffen. Stephen Hands (managing director van het Technology Park Ypenburg) praat me bij over het thema ‘Hydrogen Powered Innovation’. Krijg een rondleiding door de geheel vernieuwde vertrekhal en ga dan per bus naar Hangaar 3 voor een bezoek aan het Fieldlab Next Aviation. Spreek daar met Hans Mulder (TU Delft), Lucien Versteeg (projectleider RHIA) en met Jan Rotmans, hoogleraar Transities aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Inspirerend bezoek aan bevlogen mensen. Daphne van Paridon en Elisa Kriekaard zorgen ondertussen voor een perfecte logistieke begeleiding van het bezoek.

Heb, ‘s avonds terug thuis, een digitaal overleg met Annius Hoornstra en Sjoukje Volten over het programma Den Haag Zuidwest. Telefonische overleggen met minister Kajsa Ollongren, VNG-algemeen directeur Leonard Geluk en Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels volgen. De dag vloog voorbij.