Woensdag 14 februari

Trek m’n zwembanen bij Max Health Club. De eerste werkafspraak vanochtend is een teleconferentie met m’n G4-ambtgenoten uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Femke is verhinderd, Ahmed zit voor. Plezierig overleg. Bezoek in de loop van de ochtend het theehuis aan het Johanna Triebelspad bij Parnassia aan de Monsterseweg in Loosduinen. Reik er de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding aan de hooggeleerde Erik Hoencamp. Erik wijdt bijna zijn hele leven aan de zorg voor ‘mensen met een psychiatrische of geestelijke beperking’. Stoppen deed ie niet. Ook na zijn pensionering – tien jaar geleden – ging hij verder als vrijwilliger in de geestelijke gezondheidszorg. Voor een belangrijk deel in het buitenland, met name op Sint Maarten en in Oekraïne. Prijs Erik voor zijn onvermoeibare en bijzonder betrokken inzet voor de geestelijke gezondheidszorg in Nederland en ver daarbuiten. Groet tussen de bedrijven door goede bekende (en Eriks neef) Jeroen Hoencamp. Esther van Rijswijk en Anita Wydoodt (beiden van de Parnassia Groep) doen me in- en uitgeleide.

Doe een boodschap bij tuincentrum Ockenburgh.

Tref aan het eind van de ochtend in de trouwzaal van het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt videograaf Lois en Sabine (communicatie). Neem met hun hulp twee videoboodschappen op. Doe op uitnodiging van Sahin Yildirim van het Atlas Cultureel Centrum een oproep mee te helpen aan de tentoonstelling over 60 jaar arbeidsmigratie. De tweede video gaat over de wereldvereniging van gemeenten (UCLG). Ben komend jaar voorzitter van United Cities and Local Governments (UCLG). Nodig per video m’n collega’s uit voor de bijeenkomst van de World Council van de UCLG. Die vindt dit najaar plaats in onze stad. Verheug mij erop tal van collega’s uit alle continenten van de wereld te mogen verwelkomen. En dat in het 125e jaar van Den Haag als internationale stad van vrede en recht.

Gebruik in het Oude Stadhuis de lunch met de nieuwe ambassadeurs van Libië, Qatar, Albanië, Tunesië, Mexico en Senegal. Deputy Chief of Mission van Libië Assad Aljerbi sluit ook aan. Spreken onder andere over de eerste ervaringen van de ambassadeurs in Nederland in het algemeen en in Den Haag in het bijzonder, en over hun focus en prioriteiten de komende jaren. Mooi gezelschap.

Begeef me in de loop van de middag op uitnodiging van Gerard van Ballegooij en Quirien van Straelen naar het academiegebouw bij het Vredespaleis voor de ondertekeningsceremonie van de Ljubljana-The Hague Convention. Het ministerie van Justitie en Veiligheid organiseerde de bijeenkomst. Draag met een toespraak bij aan de opening.

Na jaren van voorbereiding bereikten 68 landen in mei vorig jaar overeenstemming over de tekst van het Verdrag van Ljubljana-Den Haag; een overeenkomst die effectieve internationale samenwerking bij het onderzoek en de vervolging van internationale misdrijven mogelijk maakt. Begroet vele bekenden, waaronder de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Eric van der Burg.

De ambassadeurs van Oostenrijk, Polen en Noord-Macedonië stellen mij voor aan hun ministers van justitie die speciaal voor deze plechtigheid naar Nederland zijn afgereisd. Na afloop krijgt de President van het ICC, Silvia Fernández de Gurmendi, de versierselen uitgereikt die behoren bij een Koninklijke onderscheiding. Heb telefonisch overleg met Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV).

Ga aan het begin van de avond naar Huis Schuylenburg aan de Lange Vijverberg. In de Duitse residentie vertellen de Duitse ambassadeur Z.E. Cyrill Nunn en Willem Jan Hoogsteder ter gelegenheid van de opening over de tentoonstelling (A European Family) van het leven van Frederik V en Elisabeth, koning en koningin van Bohemen, in Den Haag en in Europa. Van 1621 tot 1661 huisvestte het Hof van Bohemen aan de Kneuterdijk. Het waren de allereerste koning en koningin die ooit in Den Haag woonden. Hun levensverhaal en dat van hun dertien kinderen illustreert hoe nauw alle Europese landen met elkaar verbonden waren (en zijn). Leerzaam. Maak kennis met onder anderen Günter Gülker (Geschäftsführer bij de Deutsch Niederländische Handelskammer).

Het is Valentijnsdag. Ga later op de avond uit eten met Simone. Gezellig.