Woensdag 14 oktober

Wandel in de wijk. Werk vanochtend vanuit m’n werkkamertje thuis. Bereid de vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur van vanavond voor. In de loop van de ochtend gaat mijn open brief aan alle inwoners van Den Haag naar buiten. ‘Het aantal coronabesmettingen in Den Haag is zeer zorgelijk. Doe daarom een dringend beroep op de inwoners van Den Haag om de richtlijnen van het RIVM te blijven volgen. Vooral nu, met de herfstvakantie in aantocht, blijft het belangrijk om te allen tijde aan de maatregelen te voldoen. Het is een moeilijke periode voor velen. Maar de coronacrisis biedt ook een extra kans om echt wat te betekenen voor elkaar. Roep mensen op om wel met elkaar in contact te blijven en elkaar niet uit het oog te verliezen’. Deel de oproep op Instagram.

Omroep West, AD Haagsche Courant, Den Haag FM, Den Haag Centraal en De Posthoorn berichten er ook over.  Zit in de loop van de ochtend via MS Teams de vergadering voor van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Spreek met mijn ambtgenoten uit Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. Heb aansluitend rond het middaguur samen met wethouder Saskia Bruines een digitaal overleg met de Haagse rekenkamer. Een vergadering van het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) volgt. Stap in de loop van de middag op de fiets. Begeef me naar het Stadhuis. Bespreek met bestuursadviseurs Esther en Denis de actualiteit. Bel met m’n ouders in Edam. Handel een groot aantal stukken af – vind in de post het boek ‘Observaties van een korpsantropoloog’ van Janine Janssen – en gebruik ondertussen op mijn werkkamer het avondeten. Loop om half acht richting de raadzaal. Neem deel aan de gemeenteraadscommissievergadering. Op de agenda staan de komende jaarwisseling, de vreugdevuren en het afsteken van vuurwerk. De vergadering verloopt redelijk vlot. Aan het eind van de vergadering klinkt na een kort woordje en bloemen van raadsnestor Joris Wijsmuller een applaus op voor raadscommissievoorzitter Erlijn Wenink. Het was haar laatste vergadering. Praat kort na met een paar naaste medewerkers en fiets naar huis. Kan tot mijn (aangename) verrassing nog een stukje van de tweede helft van de voetbalinterland Italië-Nederland (1-1) zien. De moeite waard.

Heb inmiddels telefonisch contact met woordvoerder Jan. Rond 22.00 uur hebben politie en gemeentelijke handhavers een ‘feestje’ stilgelegd op het Plein. Hoe is het mogelijk zoiets, volstrekt onverantwoord.