Woensdag 15 december

Korte nacht. Ga toch zwemmen. Fiets terug naar huis. Werk het eerste deel van de ochtend vanuit huis. Zet water klaar (want vandaag heb ik thuis geen water in verband met groot onderhoud bij Dunea). Spreek, via MS Teams, mijn ambtgenoten van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. We hebben het over actuele onderwerpen, waaronder het regeerakkoord dat vandaag gepresenteerd zal worden. Zit de vergadering voor van het Regionaal Beleidsteam van onze veiligheidsregio. Bereid met een aantal medewerkers de stukken van de raadsvergadering voor.  Neem, ook via Teams, deel aan de vergadering van de stuurgroep integriteit onder leiding van wethouder Saskia Bruines. Vervolgens is het om twaalf uur tijd voor de gemeenteraadsvergadering. Vanwege de volle agenda is de vergadering uitgesmeerd over twee dagen, vandaag en morgen. Het begin van de vergadering is ruim een uur later dan voorzien in verband met technische problemen.

Beëdig de nieuwe fractievertegenwoordigers Minke Hofstra en Rutger de Ridder (beiden VVD).

Maken ondanks het verlate begin een vliegende start met de agenda. Proberen vandaag zo ver mogelijk te komen. Tussen de bedrijven door bellen Tolga Koklu (plaatsvervangend politiechef) en (over iets anders) hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels. Breng aan het eind van de middag een bedrijfsbezoek aan Wolga in het Forepark. Bezoek het bedrijf Hizkia van Kralingen. Het internationaal gerenommeerde bedrijf richt zich op musea en particuliere verzamelaars op het gebied van logistiek, kunsttransport en collectiebeheer. Chef kabinet Eline vergezelt me. Commercieel directeur Edwin Koster verzorgt een rondleiding door het pand. Bezoek onderhuurder Redivivus. Dit bedrijf houdt zich bezig met het restaureren en conserveren van schilderijen. Directeur Gwendolyn Boevé-Jones leidt me rond langs verschillende schilderijen (niet de minste) die momenteel door haar en haar team worden gerestaureerd. Prachtig.

Edwin neemt me vervolgens mee naar het 12.000m2 tellende depot waar kunst onder de meest optimale omstandigheden wordt opgeslagen. De collectie van Boijmans-Van Beuningen heeft bijvoorbeeld net het depot verlaten. Heel veel schilderijen worden vervoerd in de Turtle, een door Hizkia in 1994 ontwikkelde duurzame klimaatkist, die wereldwijd wordt gebruikt en steeds verder doorontwikkeld wordt. Geert Verhoeff, van het Turtle team, vertelt er enthousiast over. Ontmoet de Scheveningse ‘jongen’, Hizkia van Kralingen. Hebben een persoonlijk gesprek over de voortzetting van familiebedrijven. Avondeet tenslotte in de bedrijfskantine een hapje, verzorgd door Toko Eddo uit Voorburg.

Heb in de loop van de avond, terug thuis, via MS-Teams met de medewerkers Maarten en Sjoukje een overleg over een paar stukken die uit moeten. Nog later zit ik, via MS-teams, als VNG-voorzitter de vergaderingen voor van de voorzitters van de gemeentelijke netwerken G4, G40, M50, P10 en K80 en de vergadering van de onderhandelingsdelegatie van de VNG. Duik na afloop meteen in bed.