Woensdag 15 juni

Opnieuw goed geslapen. Werkontbijt met mede-vroege-vogel Heléne. Pak m’n koffer weer in. Maak een wandeling in de omgeving van het hotel.

Check in de loop van de ochtend uit en ga samen met Stan en Bert naar de congreslocatie. De temperatuur lijkt iets gezakt  maar is nog steeds tegen de 40 graden. Heb in een apart zaaltje een overleg met Laia Bonet (loco-burgemeester van Barcelona). Spreek met haar over de koers van de wereldvereniging en onze samenwerking daarbinnen de komende jaren. Praat aansluitend bij met mijn Spaanse ambtgenoot Carlos Martínez (Soria) en met Fabrizio Rossi (secretaris-generaal van CEMR, de Europese vereniging van gemeenten). Kijken onder andere vooruit op de vergadering die vanmiddag volgt. Bijvoorbeeld over het ‘Pact for the future’, de nieuwe meerjarenstrategie voor de UCLG. In deze strategie spelen gemeenten een grote rol bij het helpen oplossen van allerlei wereldwijde uitdagingen, op het gebied van ‘people, planet en government’. Daarnaast moet de strategie bijdragen aan de versterking van de UCLG als vereniging en een steeds steviger lokaal en regionaal geluid op internationale fora.

De gehele middag staat in het teken van een vergadering van het ‘Executive Bureau’ van de UCLG. Spreken over het eerdergenoemde ‘Pact for the Future, aiming to guide the work of the World Organization in the coming years’. En stellen een nieuw beleidsdocument over lokale ontwikkelingssamenwerking vast. Veel gemeenten zijn betrokken bij projecten in ontwikkelingslanden, maar de afgelopen jaren is de context van die samenwerking enorm veranderd. De VNG (en VNG International) hebben aan de totstandkoming van het document intensief bijgedragen. In de openingssessie spreken gastheer-burgemeester Juan Espadas, de Spaanse minister Alfredo González Gómez (Secretario de Estado de Política Territorial), Miguel Ángel Moratinos (United Nations High Representative for the Alliance of Civilizations) en mijn ambtgenoten Irací Hassler (Santiago de Chile) en Carolina Cosse (Montevideo). Zit aansluitend het eerste deel (‘Policy highlights and strategic priorities’) van de business session van het Executive Bureau voor.

Neem afscheid en ga aan het begin van de avond richting luchthaven.

Vlieg rond tien uur ’s avonds – een uur vertraagd helaas – naar Amsterdam. Doe dat in een Boeing 737-800 met vlucht HV6728 van Transavia. Geen prettige vlucht. Nogal wat turbulentie. Ben rond twee uur ’s nachts terug in Den Haag, lig om drie uur in bed. Kijk terug op een (eindeloos lange woensdag, maar) nuttig verblijf.