Woensdag 15 maart


Vandaag vinden verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen plaats. Ga rond half zeven op pad om een ronde langs een aantal stembureaus te maken. Na alle voorbereidingen zijn vanochtend alle 262 Haagse stembureaus om half acht open gegaan. Stem zelf in het stemlokaal in theater De Vaillant in stadsdeel Centrum aan de Hobbemastraat. Deze en twee andere locaties in de stad (in Moerwijk en bij PIP in Laak) worden geheel gerund door Haagse jongeren. Vertel erover aan verslaggever Frank van Leeuwen en cameraman Edwin Mostert in de live-uitzending (vanaf 3:09) van Wakker Nederland.

Besteed ook aandacht aan de vele vrijwilligers die deze verkiezingsdag mogelijk maken. Zo’n 2.700 Hagenaars en Hagenezen zorgen ervoor dat de stembureaus zijn bemenst en dat vanavond, vannacht, alle stemmen worden geteld. In onze stad wonen immers honderdduizenden stemgerechtigden. Dat vergt een enorme logistieke operatie.

Chapeau aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen.

Heb tussendoor via MS Teams een overleg met de medewerkers Ilona en Pepijn ter voorbereiding op een vergadering van de stuurgroep RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) morgenochtend.

Zet met m’n naaste medewerkers Tuti, Maarten en Sabine mijn ronde langs stemlocaties in alle acht stadsdelen voort. De sfeer zit er goed in, het zonnetje schijnt en veel mensen weten: ook deze verkiezingen doen ertoe. Elke stem telt. Bezoek onder andere het stembureau bij voetbalvereniging HVV Laak, Centrum de Wissel aan de Van Meursstraat (beiden in stadsdeel Laak), ATV/Loolaan aan de IJsclubweg (stadsdeel Haagse Hout), het Roemer Visscher College in stadsdeel Escamp, het mooie gebouwtje van de al meer dan 100 jaar bestaande hengelsportvereniging GHV/Groene Hart in Loosduinen, het Florence Woonzorgcentrum Uitzicht aan de Zonnebloemstraat in stadsdeel Segbroek en een stemlocatie bij het Gazelle Experience Center aan Donau in Leidschenveen-Ypenbrug.Ga natuurlijk ook langs bij de Unie van Waterschappen en samen met de Commissaris van de Koning bij het stembureau in het provinciehuis van Zuid-Holland. Raadslid Dennis Groenewold belt in verband met een actualiteit.

We eten een broodje bij Appels & Peren in de Vruchtenbuurt en stoppen in de Fahrenheitstraat voor een paar boodschappen bij de supermarkt en drogist. Brengen daarna een spontaan bezoek aan de bibliotheek om de hoek, waar ook een stemlokaal zit. De rij stemmers loopt tot buiten door.

Begroet tijdens de wandeling diverse ondernemers en bewoners. Ga binnenkort terug voor een nadere kennismaking met Teuntje Looijestijn van bloemist H. van Poorten. Breng op Scheveningen een bezoek aan het stembureau bij het Leger des Heils. Kom buiten in de zon de moeder, partner en dochter tegen van nachtburgemeester Pat Smith. Vrolijke ontmoeting.

Bezoek samen met minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) het stembureau in The Grey Space in the Middle aan de Paviljoensgracht.

Spreek met haar over het nieuwe kiescollege voor niet-ingezetenen; sinds deze verkiezingen kunnen stemgerechtigden die in het buitenland wonen ook hun stem uitbrengen voor de provinciale verkiezingen.

Sluit de ronde langs de stembureaus af in de hal van het Stadhuis. Ondanks een dubbel stembureau is de rij kiezers die na het werk hun stem komen uitbrengen lang. Werk op mijn kamer aan de inhoud van de tas en avondeet Indisch in de kantine op de elfde verdieping met de medewerkers die al de hele dag in touw zijn om de verkiezingen goed te laten verlopen.

M’n moeder belt, net als directeur Veiligheid Hans van der Vet. Telefonisch overleg met wethouder Mariëlle Vavier volgt.

Heb, inmiddels thuis, om 23.30 uur via MS Teams mijn laatste overleg over de voortgang van de tellingen met de meest betrokken medewerkers: René, Robin, Maarten en Arjan. De prognoses op televisie voorspellen een historische uitslag.