Woensdag 15 september

Stap op de fiets. Ga zwemmen. Kleed me, terug thuis, om en ga naar de Nassaulaan. Spreek bij de VNG in zaal Saba met Esther Bunnik en Rutger van den Dikkenberg over het VNG Magazine. Heb een kort overleg met VNG-directeur Leonard Geluk en met onze naaste medewerkers Naut, Angela en Maarten. Neem in een naastgelegen ruimte het boek ‘Logo Land’ van Amit Biswas in ontvangst. Eervol. Gemeentelijke logo’s herbergen een grote historie en rijke symboliek. Blader langs die van Amstelveen, Den Haag, Edam-Volendam en Utrecht. Leuk.

Neem buiten voor de Willemshof met Vincent van Dalen en Kevin Driessen een filmpje op in verband met Prinsjesdag volgende week woensdag. Neem afscheid en vertrek.

Draag op uitnodiging van festivaldirecteur Evalien Timmers in het Huis van Europa aan de Korte Vijverberg bij aan de opening van het jaarlijkse Prinsjesfestival. Het Prinsjesfestival heeft dit jaar als thema ‘Bouwen aan vertrouwen’ en wordt samen met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland georganiseerd. Tot en met dinsdag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud, waaronder het Prinsjesontbijt, de Prinsjeswandeling, het Prinsjescabaret en het Prinsjesdagconcert. Begroet m’n kersverse ambtgenoot Henriëtte (Madurodam). Henriëtte draagt het gedicht ‘Wie dan Wel’ van Paul van Vliet voor. Stichtingsvoorzitter Ivan Baas spreekt, net als Deputy Head Klasja van de Ridder (zij vervangt Didier Herbert). Spreek ook zelf de aanwezigen toe.

Foto’s: Simone Both

Bij het Prinsjesfestival hoort ook de Prinsjesprijs. Winnaars zijn dit jaar de voorzitters van de twee recente parlementaire onderzoekscommissies over de uitvoeringsorganisaties en de kinderopvangtoeslag: André Bosman en Chris van Dam. Zij worden door de juryvoorzitter (en commissaris van de koning in Drenthe) Jetta Klijnsma geroemd om hun kennis, vaardigheid, doorzettingsvermogen en ervaring.

 

Begeef me aansluitend naar Bezuidenhoutseweg 67. Daar is het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Ben op uitnodiging van commissie-assistent Sevda Soysal te gast bij de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Spreek samen met Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV) en Liesbeth Huyzer (korpsleiding politie) met de leden Farid Azarkan (DENK), Ingrid Michon (VVD), Hilde Pallandt (CDA), Hanneke van der Werf (D66), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Michiel van Nispen (SP) over de veiligheid van moskeeën. Benadruk in het rondetafelgesprek in de Max van der Stoelzaal het belang van goed contact met alle religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in de gemeente.

Herneem vanmiddag mijn ‘officiële’ bezoeken aan onze acht stadsdelen. Gelukkig kan het weer. Breng vandaag een bezoek aan de wijken Kortenbos en het Zeeheldenkwartier uit stadsdeel Centrum. Doe dat samen met de gemeenteraadsleden Arjen Kapteijns en Adeel Mahmood en stadsdeeldirecteur Hassan el Houari. De organisatie is in handen van medewerkers Nina en Luc.

Begin aan de Prinsegracht bij buurthuis Jeugdhaven. Spreek met kinder- en meidenwerker Sharon en met manager Peter over de contacten met de kinderen en de uitdagingen die er zijn. Nina en Luc geven meer achtergrond over ‘hun’ wijken. Neem afscheid en ga op stap. Loop zigzaggend door de wijk richting het Transformatieplein/Vleerstraat waar actieve bewoners die rondom het plein wonen vol trots laten zien hoe mooi het is geworden dankzij hun gezamenlijke inspanning. Draag samen met twee kindertjes uit de buurt bij aan de ‘opening’.

Loop, op weg naar het Jenny Plantsoen, in de Assendelftstraat binnen bij meubelmaker Moesman. Twee senioren schaven hard aan oude meubeltjes. Vakwerk. Spreek bij het Jenny Plantsoen met jongerenwerker Dustin Frensch en een aantal jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid in de wijk (Jeugdbuurtpreventieteam). Maak in de Breedstraat kennis met kunstenaar Johan van der Wiel. Sluit het bezoek af in een oase van rust. Het is de biologische moestuin het Welpje aan de Roggeveenstraat.

Initiatiefnemer Hanno van Mechelen vertelt hoe ze van een verscholen binnenterrein een gezellige moestuin hebben gemaakt. Heerlijk om weer eens een middag buiten tussen de mensen te zijn geweest. Heb telefonisch contact met VNG-collega Hubert Bruls.

Praat aan het eind van de middag, terug op het Stadhuis, bij met mijn voormalig secretaresse Karin de Kok en haar partner Lies. Leuk om elkaar weer te zien.

Wethouder Anne Mulder belt, net als partijvoorzitter Christianne van der Wal (VVD). Heb aan het begin van de avond via MS Teams een gesprek met wethouder René de Heer (Zwolle). Ferd Grapperhaus belt, ik bel zelf met m’n directeur veiligheid Hans van der Vet, Gebruik samen met Simone het avondeten aan Haagsche Bluf bij Loetje. Heb, terug thuis, vanaf negen uur opnieuw een ingelaste vergadering van het veiligheidsberaad. Langs digitale weg gelukkig.