Woensdag 16 augustus

Trek in alle vroegte m’n zwembaantjes. Stap op de fiets. Op het Stadhuis aangekomen loop ik met Sabine (communicatie) en Rob Schuurmans (directie Internationaal) naar het ‘politiek terras’ op de vierde verdieping. Hier wachten regisseur Marc Brak en cameraman Maarten Spoek mij op voor drie opnames. Het gaat ten eerste om een videoboodschap die wordt verwerkt in een filmpje over het innovatieve project ‘Stedelijke Samenwerking Kritieke Infrastructuur’. Dit is een project waarin met behulp van data in een 3D-weergave mogelijke crises kunnen worden gesimuleerd. Begroet de medewerkers Gijs Remmerswaal en Roel Geene (“Ik ben vandaag begonnen”).

In een tweede video verwelkom ik – op verzoek van Nazli Tüzer en Dilara Çakir (beiden van de directie Veiligheid) – kinderen uit stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg die zich hebben opgegeven voor ‘politiekids’. Zo komen ze meer te weten over het werk van de politie en brandweer bijvoorbeeld. Spreek ten slotte een derde videobericht in voor een Haags echtpaar dat binnenkort 50 jaar getrouwd is. Doe dit laatste op verzoek van dochter Mieke die ik afgelopen oktober ontmoette bij de opening van het nieuwe clubgebouw van korfbalvereniging Achilles.

Maak daarna in de collegekamer, samen met directeur Veiligheid Herke Elbers, kennis met Natascha van Grinsven Admiraal. Zij is de nieuwe algemeen directeur van ADO Den Haag. Wens de directeur een veilig en succesvol voetbalseizoen toe. Krijg na afloop een heus ADO-shirt kado. Eervol.

Fiets aan het eind van de ochtend terug naar huis. Doe onderweg een paar boodschappen aan de Badhuisstraat. Heb een telefonisch overleg met gemeenteraadslid Lisette Sandifort-Meijer (Zoetermeer). Spreek met Lisette in haar rol als lid van de commissie klankbordgesprekken burgemeester. M’n dochter belt in verband met mijn opa-ochtend komende vrijdag. Datzelfde doen Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV) en brandweercommandant Ester Lieben (Veiligheidsregio Haaglanden) over weer heel andere onderwerpen.

Fiets ’s middags samen met kabinetschef Eline naar de Hellingweg. Marcel Schuttelaar, voorzitter van de Jachtclub Scheveningen, nodigde mij begin april tijdens de opening van het vaarseizoen uit voor een tocht op zijn zeilboot op de Noordzee. Gelukkig is het een rustige en zonnige dag. Marcel ontvangt ons op zijn boot van Zweedse makelij, genaamd de IJsvogel. De VIP-vlag in top. Medebestuurslid Anton van Schendel is ook van de partij. Bewonder de boot en de omliggende boten, onder andere de ‘Willem Johannes’ van woordvoerder Robin. Zwaai naar een buurvrouw die net met haar drie dochters uit Noorwegen is aangekomen. Onder het genot van een beetje kibbeling vertelt Marcel over de jachtclub, de leden, de verschillende activiteiten en hoe het werkt met passanten. Vervolgens maken we (nog op de motor) een ronde door de haven van Scheveningen. Leuk om de SCH 123 van rederij Vrolijk, het nieuwe reddingsstation van de KNRM in de Eerste Haven en het (tijdelijke) kantoor van de havenmeester vanaf het water te zien. Dan zetten we koers richting zee. In de Buitenhaven wordt het zeil gestreken. Nog even spannend omdat tegelijkertijd catamarans langs schieten op weg naar één van de wedstrijden van het Allianz WK Zeilen. De KNRM houdt alles nauwlettend in de gaten. Vanwege de verschillende wedstrijdvelden mag niet overal gevaren worden. Dit om het hinderen van de wedstrijden te voorkomen. Varen richting een rode ton, het herkenningspunt voor zeilers van de haven van Scheveningen. Mogen ieder ook aan het roer, Eline heeft er (nog) meer plezier in dan ik. We hebben helder zicht en zeker op de terugweg is de aanblik van de kust (van Noordwijk tot aan de Tweede Maasvlakte) prachtig. Zien in de verte de atleten binnen verschillende wedstrijdvelden in actie. Imposant. Ook de aanblik op Scheveningen is naar mate wij dichterbij komen fraai.

Ben opgelucht als we weer veilig de haven binnenvaren. Terug in de jachthaven komt woordvoerder Robin ook aan boord. Nemen meteen een paar actualiteiten door. Groet havenmeester Fabian Buijs. Bedank ten slotte Marcel en Anton voor de bijzonder geslaagde middag. Stap op de fiets.

Fris me aan het eind van de middag thuis even op. Begeef me vervolgens aan het begin van de avond naar de Britse residentie aan Plein 1813. Daar vindt een informele ontvangst plaats ter gelegenheid van het afscheid van het Deputy Head of Mission Lucy Ferguson en de verwelkoming van haar opvolger Keith Allan.

Vrolijke happening. Begroet onder anderen de ambassadeurs van Zweden en Oekraïne. De Britse ambassadeur zelve, H.E. Joanna Roper, kan er helaas vanwege corona niet bij zijn. Bel met gemeentesecretaris Ilma Merx en directeur Veiligheid Herke Elbers. Avondeet samen met Simone bij Zarautz aan de Prins Willemstraat.