Woensdag 16 juni

Sta al om zes uur onder de douche. Ga in alle vroegte kort langs bij m’n nieuwe woning. Carpool er met schilder Ab heen.

Meld me even voor achten in de Willemshof aan de Nassaulaan ten kantore van de VNG. Vandaag vindt het VNG-Jaarcongres plaats, gevolgd door de Algemene Leden Vergadering (ALV). Neem met dagvoorzitter Marcia Luyten en met Naut Kool, Luuk Heijlman, Sarah Leers en Angela de Jong (allen VNG) de logistiek door. Begroet onderweg naar de visagie onder andere mijn voormalige medewerker Maarten Beks en de bestuurscollega’s Hubert Bruls, Eric van Oosterhout, Sven de Langen, Lot van Hooijdonk en Geert van Soest. Maak kennis met de journalisten Özcan Akyol en Mathijs Bouman. Zwaai naar Femke Halsema (ambtgenoot Amsterdam). Zij dragen allemaal bij aan het congres. Open om 9.30 uur samen met Marcia het digitale congres buiten op de stoep van de Willemshof. Weer eens wat anders.

Volg vanuit de Beatrixzaal de talkshow van Marcia en tafelheer Leonard Geluk met journalist/econoom Mathijs Bouman, Femke en Hubert. Zij spreken onder meer over handhaving, de economie en de sociale impact van de pandemie. Mooi gesprek. Aansluitend volgt een film van ‘de GemeenteDelers 2021. Een inspirerende competitie voor alle 352 gemeenten in Nederland, met als hoofddoel het delen van kennis. Verwelkom tussen de bedrijven door demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zie dat het project ‘Open Stad’ van de gemeente Den Haag de eerste winnaar van de GemeenteDelers is. Andere winnaars zijn het project ‘High Five’ uit gemeente Nissewaard, ‘Service Blueprints’ uit gemeente Enschede en ‘Digitale Balie’ van gemeente Rotterdam. Ben blij voor de betrokkenen en hoop dat andere gemeenten er hun voordeel mee kunnen doen. Tenslotte heeft Marcia een gesprek met Edison Rijna, de gezaghebber van Bonaire. Begroet hem en zijn (nieuwe) kabinetschef, goede bekende Machteld Klaassen, na afloop.

Spreek mijn jaarrede uit, daarna spreekt Kajsa. Het is inmiddels een paar minuten over elf als de Algemene Ledenvergadering (ALV) begint. De proefstemming over de stelling ‘het wordt een hete zomer’ wordt met ruime meerderheid aangenomen. De ALV verloopt in zeer constructieve sfeer. Van de 352 gemeenten nemen er 327 deel aan de besluitvorming. Top. Rond één uur ‘s middags is de vergadering afgelopen. Complimenteer alle medewerkers die voor en achter de schermen aan het succesvol verloop van de vergadering hebben bijgedragen. Het is iedere keer weer een huzarenstukje. Ik ga ervan uit dat we volgend jaar juni in West-Friesland gewoon weer live bijeen kunnen komen.

Gebruik in het nabijgelegen Carlton Ambassador aan de Sophialaan de lunch met Edison Rijna, samen met Pieter Jeroense en Bas van den Barg (beiden van de VNG).

Bezoek in de loop van de middag samen met Sandra van der Zwan (kabinetszaken) in de Groningsestraat de hooggeleerde Gerrit Jan Kleinrensink. Gerrit Jan is met emiraat, maar gelukkig nog altijd actief op het vakgebied van de anatomie en neurowetenschappen. Echtgenote, kinderen en hun partners zijn aanwezig. Reik hem alsnog de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Hij kon er 23 april tijdens de ‘Algemene Gelegenheid’ helaas niet bij zijn.

Doe datzelfde aan de Laan van Poot. Reik ook Yvonne Korteweg, temidden van haar gezin, de versierselen uit. Yvonne is ruim 20 jaar actief bij het Aandachtscentrum. Het centrum biedt een laagdrempelige inloop voor gesprekken over geloof en zingeving, maar ook een plek om op adem te komen. Neem afscheid van Sandra en begeef me naar Rijswijk.

Bezoek samen met tekstschrijver Ronald aan het eind van de middag An en Joop Roberti in hun huis aan de Steenvoordelaan. Tijdens de Hongerwinter 1944/45 vond de kleine An uit de Goeverneurlaan, samen met haar ouders Trees en Goof van der Heeft onderdak bij mijn oom Piet Knip en tante Mien in Katwoude. Haar opa, als ook een oom en tante waren ondergebracht bij mijn grootouders Jan (en Riek) van Zanen in Edam. Na de oorlog heeft An nog vele malen in Katwoude de zomer doorgebracht. Praten bij over de familie, over actuele zaken en natuurlijk ook over de oorlogsjaren. Bijzonder, dat zo’n contact uit die verdrietige periode onze families bij elkaar heeft gebracht.

Gebruik het avondeten met ritmeester Machteld Vlaanderen bij Catch by Simonis aan de Dr. Lelykade. Spreken onder anderen over de jaarlijkse herdenking op 10 mei aan het ILSY-plantsoen in Ypenburg. Bel, terug thuis, met woordvoerder Jan Sinnige.