Woensdag 16 maart

Ga lekker vroeg aan de wandel in de wijk. Mijn agenda staat vandaag bijna de gehele dag in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Zo’n 6.000 vrijwilligers zijn aan de slag met het bemensen van de 276 stembureaus en het tellen van de stemmen. Een enorme operatie. Bezoek in alle acht de stadsdelen een aantal stembureaus en ga kijken op de tellocatie in het World Forum. Petje af voor de vrijwilligers die zich inzetten voor een goed verloop van de verkiezingen én voor de mensen van onze ‘unit’ verkiezingen, die alles hebben voorbereid. Wens verantwoordelijke directeur van de dienst Publiekszaken René en projectleider verkiezingen Arjan in alle vroegte via een app veel succes vandaag. Stap om half acht op de fiets. Ga naar See Lab aan de Duinstraat. Het is bij mij om de hoek op Scheveningen. Hier staan Edwin en Frank van Omroep WNL . Inmiddels te wachten. Sta ze te woord, en breng vervolgens als een van de eersten op dit stembureau mijn stem uit. Stop na afloop het rode potlood in m’n tas. Jeanneau van Den Haag FM en Hans van Omroep West doen verslag op de radio.

Bezoek aansluitend de stembureau’s in Wijk- en Dienstencentrum Kalhuis, wijkcentrum Kommunika (Jurriaan Kokstraat) en wijkvereniging Rehobot aan de Nieuwe Laantjes. Alle stembureauleden hebben er zin in (‘Wilt u een kopje koffie?’).

Vervolg mijn ronde bij het stembureau in het pand van Scouting Ferguson aan de Muurbloemweg in Loosduinen.

Krijg in het stembureau in Boulderhal de Campus een rondleiding langs de klimwanden door manager Michael Landwaard (‘Boulderen is eigenlijk niet zozeer klimmen, maar een puzzel oplossen met zo min mogelijk inspanning’).

Begroet ook de leden van de stembureaus in het ROC Mondriaan, waar gemeentelijke medewerkers van Schuldhulpverlening aan de Zuidlarenstraat het stembureau bemensen, Theater &Filmhuis Dakota en Budosportcomplex Lu Gia Jen aan de Baambruggestraat. Stuk voor stuk enthousiaste mensen. Ga door naar stadsdeel Escamp voor een bezoek aan het stembureau in de verpleeghuis Vrederust-West aan de Schuttersdreef. Helaas treffen we de locatiemanager niet. De geplande rondleiding komt vast later nog een keer.

Een bezoek aan het stembureau in SBO De Springplank aan de Pachtersdreef en de stemtent aan De Gaarde volgt. In de tent is het inmiddels lekker warm. Begrijp van de stembureauleden dat dat vanochtend vroeg wel anders was.

Begroet de medewerkers Pieter en Aart van Stadsbedrijven die buiten aan het werk zijn in het plantsoen. Ze vertellen met plezier over hun werk. Het stembureau in theater de Nieuwe Regentes aan de Weimarstraat in stadsdeel Segbroek is mijn volgende bestemming. De zakelijk leiders Berber & Laudie leiden me rond door het bijzondere gebouw. Heb het zwembad in de kelder al eerder gezien, maar het blijft bijzonder (‘Dit was ooit het grootste overdekte zwembad van Europa’). In het stembureau wordt live piano gespeeld. Heerlijk. Onderbreek kort de bezoeken aan de stembureaus. Geef een interview aan Sven Kockelmann voor NPO radio 1. Technicus Jolijn Landheer verzorgt in een klein zaaltje in het theater de opname.

Herneem mijn ronde. Zeg een aantal medewerkers van kabinetszaken en een tekstschrijver gedag. Zij bemensen vandaag het stembureau in de Heldring Business School aan de Morsestraat. Directeur Agnes van Waardhuizen vertelt met trots over de school en de leerlingen. Het World Forum aan het Churchillplein is tijdens deze verkiezingen ook een locatie, een tellocatie. De stemmen die afgelopen  maandag en dinsdag zijn uitgebracht worden hier geteld. Neem er een kijkje en krijg van Mandy een rondleiding langs een aantal van de 32 ‘telploegen’. Praat ondertussen bij met directeur Stadsdelen en Wijken Steven, projectleider Arjan en collega Joop van Holsteijn (lid Centraal Stembureau). Gisteren zijn er zo’n 300 tellers uitgevallen. Zij zitten thuis in verband met corona. Doe daarom een oproep die via de intercom door het hele gebouw is te horen (‘Ding dong’). Vraag de tellers of ze wellicht wat langer kunnen doorwerken om de uitval op te vangen. Hoop dat het wat oplevert.

Eet aan begin van de middag samen met Jan, Tuti en Sjoukje een broodje bij Tasty aan de Frederik Hendriklaan. De dag is nog lang. Neem thuis een uurtje rust. Heb om vier uur via MS Teams in VNG-verband een overleg met plaatsvervangend directeur Pieter Jeroense en ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen).

Vervolg mijn ronde langs de stembureaus. De eerste stop is de Willemshof van de VNG aan de Nassaulaan. Het is de eerste keer dat hier kan worden gestemd. Zwaai naar goede bekenden Stan, Arthur en Sanne, die samen met een aantal collega’s het stembureau bemensen.

Bezoek het stembureau in wijkcentrum Mariahoeve aan de Ivoorhorst. Het is er erg druk.

Ga dan naar stadsdeel Leidschenveen Ypenburg. Bezoek het Hofbad aan de Ypenburgse Boslaan. Ben – als fanatiek (nou ja) zwemmer – onder de indruk van het mooie pand en het 50 meterbad. Heb helaas geen zwembroek bij me. Het zonnetje van vanochtend heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een beetje miezer.

Bezoek aan het einde van de middag het WTC aan de Prinses Beatrixlaan. Neem op uitnodiging van directeur Martijn Bennis deel aan een bijeenkomst van persbureau ANP en de WTC The Hague International Business Club (IBC) in het kader van, hoe kan het ook anders, de gemeenteraadsverkiezingen. Bewonder bij binnenkomst een fotowand met iconische nieuwsfoto’s. Spreek, in aanwezigheid van huurders van het WTC met hoofdredacteur Freek Staps, onder andere over het belang van de (lokale) democratie en (lokale) media, de opkomst van lokale partijen en het veranderende politieke en maatschappelijke klimaat. Aardig gesprek. Krijg na afloop een afdruk van de eerdergenoemde fotowand. Die krijgt een mooie plekje op mijn werkkamer op het Stadhuis.

Race aan het begin van de avond door naar Laak. Bezoek de twee stembureaus in de Haagse Hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein. Begroet Hans Camps, lid van het College van Bestuur, en laat me informeren over het beeld van de opkomst onder studenten bij deze verkiezingen. Gebruik op het Stadhuis in het restaurant op de elfde etage het avondeten. Ondertussen praten een paar naaste medewerkers me bij over de laatste stand van zaken. Ga op mijn werkkamer aan de slag met de stukken uit de loodgieterstassen. Ook dat gaat vandaag gewoon door. Begeef me iets voor negenen naar het Atrium. Sta daar Lot van Bree van Omroep West te woord. Blikken terug op de verkiezingsdag die achter ons ligt.

Ondertussen sluiten de voorzitters van de twee stembureaus de stembussen. Het stemmen zit erop, het tellen kan beginnen. Bewonder de tellers, die soms op hun knieën de stembiljetten uitvouwen. Loop naar de Bibliotheek, waar Den Haag FM de hele avond een verkiezingsuitzending maakt. Kan de interviewers Ruben, Michiel en Marijke melden dat er zich (voorzover ik nu weet) geen grote onregelmatigheden hebben voorgedaan de afgelopen drie verkiezingsdagen.

Foto’s: Martijn Beekman

De gemeentesecretaris, de raadsgriffier en de projectleider verzamelen zich tegen elven op mijn werkkamer. Een eerste voorlopige uitslag is beschikbaar. Er is inmiddels 57% van de stembureaus geteld. Goed werk. Loop naar de foyer bij de raadzaal. Daar staan vertegenwoordigers van de politieke partijen en de media te wachten op de bekendmaking van de eerste voorlopige uitslag. Doe dit om half één nog een keer, als maar liefst 94% van de stemmen geteld is. Bedank alle vrijwilligers die deze dagen op de stembureaus en/of als teller geholpen hebben. Sta stil bij de teleurstellende opkomst en feliciteer de aanwezige lijsttrekkers. De gemeenteraadsverkiezingen zitten erop. Ben rond twee uur thuis. Een lange inspannende dag is voorbij.

Foto’s: Martijn Beekman