Woensdag 16 september

Korte nacht. Sla de ochtendwandeling over. Fiets – via de schoenmaker aan Korte Poten – naar het stadhuis. Werk aan een paar stukken waar ik gisterenavond niet aan toe kwam. Ambtgenoot Marja van Bijsterveldt (Delft) belt. Ga in de loop van ochtend richting verzorgingshuis Landscheiding aan Isabellaland. Isabelle (kabinetszaken) is er ook. Breng een bezoek aan Alida Brok-Kooijman. Wens haar buiten in de voortuin van het huis van harte geluk met haar honderdste verjaardag. De eeuwelinge werkte en tenniste tot op hoge leeftijd. Haar (twee) dochters en hun gezinnen wonen in Denemarken en Spanje. Helaas kunnen ze er niet bij zijn. Maak kennis met nichtje mevrouw Stanke en met een aantal zorgmedewerkers. Bewonder aan het eind van mijn bezoek de olijfboom die in de tuin van het huis voor de 100-jarige is geplant. Iedere 100-jarige krijgt een boom. Aardig gebaar.

Vanuit Mariahoeve meteen door naar het stadhuis van Zoetermeer aan de Frankrijklaan. Maak – in mijn rol als VNG-voorzitter – kennis met de gemeenteraadsleden Marijke van der Meer, David Weekenstro en Vivianne van Yperen. Deze drie raadsleden vormen het actiecomité ‘Raden in Verzet’. De structurele financiële tekorten van gemeenten zijn de aanleiding voor hun actie. Op de komende Algemene Ledenvergadering van de VNG zal het actiecomité van zich laten horen.

Carpool terug met VNG beleidsadviseur Maarten Beks. Eet beneden in de hal van het stadhuis een broodje met hem bij Mazo. Heb op mijn werkkamer overleg met directeur Veiligheid Hans van der Vet. Geef aansluitend een video-interview aan Jessica Meijer en Thom Kusse. Zij doen onderzoek naar de veerkracht van gemeenten in en na de corona-crisis. Er zijn een heleboel initiatieven ontstaan, Thom en Jessica willen weten of en hoe die initiatieven kunnen voortbestaan.

Loop iets na vieren naar beneden. Begroet in het atrium Meral en Boudewijn Revis, hun zonen Floris en Maurits, zijn ouders en de weduwe van Henry Keizer. Maak ook kennis met de familie van kandidaat-wethouder Anne Mulder. Anne’s vader Anne sr, zijn partner en zijn dochter Maud. Open om half vijf de gemeenteraadsvergadering. Neem namens de gemeenteraad afscheid van Boudewijn Revis, reik hem namens het college de versierselen uit die behoren bij de gouden Vroedschapspenning en beëdig Anne Mulder tot wethouder.

Foto: Valerie Kuypers

Foto: Valerie Kuypers

De algemene beschouwingen over de begroting 2021 volgen. Sluit ruim na middernacht de gemeenteraadsvergadering. Fiets terug naar huis. Het is fris geworden. De herfst komt er nu echt aan.