Woensdag 17 april

Ga na het zwemmen richting Schiphol. Heb een (lange) reisdag voor de boeg. Reis in twee etappes naar San José (Costa Rica) in verband met een vergadering van het UCLG Executive Bureau. Ga op Schiphol meteen aan het werk. Bel met woordvoerder Robin Middel over een actualiteit. Neem telefonisch met Paul Snabel (wnd. secretaris van de regioburgemeester Den Haag) de agenda door van de komende vergadering van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP). Annelou van Egmond (communicatie) is degene waarmee ik een tekst bespreek in verband met de verkiezingen voor het Europees Parlement. Bel met hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg. Daarna schuift reisgenoot (en bestuursadviseur) Maarten Beks (fysiek) aan. Bespreek met hem het programma van de komende dagen en neem enige logistieke zaken door. Videobel ondertussen met m’n dochter en kleindochter Florien. Bel met Ma in Edam. Meld me af bij locoburgemeester Robert van Asten.

Vlieg – in verband met het weer een uur vertraagd – met een Boeing 777-300ER (twinjet) met vluchtnummer KL757 naar Panama City Tocumen International Airport (PTY).

Lees in The New York Times van vandaag over de komende Olympische Spelen in Parijs. Ambtgenoot Karim Bouamrane (St.-Ouen) heeft er vertrouwen in (“I’m using the Olympic Games as a political weapon, in a noble way, to raise awareness and empower a whole generation”). Lees ook in de stukken voor de vergaderingen van de komende twee dagen, luister naar muziek en kan gelukkig een beetje slapen. Na ruim tien uur vliegen zijn we er.

De vertraging maakt dat we op het Panamese vliegveld moeten hollen om onze ‘connecting flight’ te halen. Die blijkt bovendien te vertrekken vanuit een andere Terminal (1). We halen het net (onze Balboa’s wenden we niet aan). Vlucht KL3048 (uitgevoerd door Copa Airlines CM460 in een B737-800) brengt ons naar de eindbestemming: San José Juan Santamaria International Airport (SJO) in Costa Rica. Op het vliegveld worden we bijna meteen opgevangen door Desiree Hagenaars en William Sanabria van de Nederlandse ambassade. Gelukkig zijn onze koffers er. Een logistieke topprestatie want de overstaptijd was kort… Desiree informeert ons over de (politieke) actualiteit in Costa Rica.


Het Executive Bureau is de halfjaarlijkse vergadering van de wereldvereniging van gemeenten United Cities and Local Governments (UCLG) waar zaken die het dagelijks bestuur van de organisatie aangaan ter bespreking staan. Het Executive Bureau draagt de verantwoordelijkheid voor het voorbereiden van voorstellen en het uitvoeren van besluiten van de UCLG World Council. Bovendien heeft het Executive Bureau de taak om te zorgen voor het administratieve en financiële beheer van de UCLG. Het bestaat uit 115 leden.


Verblijven in hotel Barceló San José aan de Residencial, Diag in de wijk Robledal. Krijg een kamertje op de zesde verdieping. Finn Speulman (projectmanager bij VNG International) wacht ons op. Meteen aan het werk. Finn rapporteert over de bijeenkomst eerder vandaag van de Europese caucus binnen de wereldvereniging en brieft me over de laatste ontwikkelingen. Groet tussen de bedrijven door Fabrizio Rossi, secretaris-generaal van CEMR (Council of European Municipalities and Regions), de Europese vereniging van gemeenten. Gebruiken het avondeten in het restaurant Anfora van het hotel. Ga op tijd naar bed. Dat wil zeggen: hier is het tien uur ’s avonds, in Nederland is het zes uur ’s ochtends. Was me het reisdagje wel.