Woensdag 17 augustus

Word rond half drie vannacht wakker van het noodweer dat is uitgebroken. Het bliksemt, waait en regen komt met bakken uit de hemel. Check of ik de ramen en deuren heb dichtgedaan. Dat is gelukkig het geval. Wel lekker hoor een beetje water. Het werd tijd. Ga terug naar bed om desalniettemin – ook voor mijn doen – vroeg op te staan. Sta tegen vieren onder de douche om tegen vijf uur vanochtend mee op de ronde te kunnen met Willem van Ettinger, oprichter van de stichting Broodexpres & Dienstverlening in Den Haag Zuid-West.

Willem staat al jaren vijf dagen per week klaar om brood op te halen en een nieuwe bestemming te geven. Ook maakt hij voedselpakketten en biedt kleding aan. Samen met een vriend van hem en twee vrijwilligers, bestrijden ze daarmee de armoede en verminderen ze de rattenoverlast. Beginnen de ronde in de bus aan de Melis Stokelaan. Gaan richting de Jumbo aan de Leyweg. Vervolgens rijden wij door naar bakkerij Roodenrijs in de Radarstraat en in de Plaspoelpolder (in Rijswijk). Maak kennis met directeur-eigenaar én bakker Edwin Remmerswaal. Daarna zit de bestelbus vol met broodjes en broden.
Voor de verspreiding gaan we langs de Kessler Stichting, ‘oma’ Rita in de binnenstad en naar Diana op Scheveningen. Zij zorgen er allemaal voor dat het brood op een goede plek terecht komt. Neem afscheid. Het is inmiddels licht geworden. Willem gaat nog even door met brood ophalen en wegbrengen voor zo’n 250 gezinnen die hij dagelijks van brood voorziet. Chapeau.

Ga in de loop van de ochtend terug thuis, nog een uurtje naar bed. Heb aan het begin van de middag via MS Teams overleg met Jessie Post en Renske Steenbergen van VNG International. Heb telefonisch overleg met bestuursadviseur Bernadette en directeur veiligheid Hans. Bespreken de uitkomst van het aanvullende driehoeksoverleg na afgelopen maandag. Stel de tekst vast van de brief waarin ik de gemeenteraad en de wethouders informeer over de besluitvorming van de driehoek over de veiligheidssituatie bij ADO Den Haag. Bel met Pauline Timmerman van het bestuurssecretariaat. Fiets heen en weer naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Aan het eind van de middag komen mijn (voormalige) naaste medewerkers Martin Kikkert en Sjoukje Volten langs. Praten bij en gebruiken een lichte avondmaaltijd. Erg leuk. Bel later op de avond met m’n moeder in Edam.