Woensdag 17 maart

De wekker gaat vanochtend voor de derde opeenvolgende keer extra vroeg. Ochtendwandel, neem een douche en ga richting het stembureau op het Centraal Station. Dat stembureau is namelijk al om half zeven open. Althans dat was de bedoeling. Het wordt iets later in verband met een probleem met de stroomvoorziening. Geef, terwijl ik keurig op mijn voorgeschreven blauwwitte rondje in een lange wachtrij sta, een interview aan Bas van Werven en Kees Dorresteijn in het programma ‘Ochtendspits’ van BNR Nieuwsradio.

Breng mijn stem (op een vrouw) uit en wens de stembureauleden veel succes. Meteen door naar het Stadhuis. Zie dat ook hier de laatste voorbereidingen worden getroffen voor het openen van het stembureau om half acht. Begrijp dat de stembiljetten iets later arriveren en kiezers hierdoor moeten wachten. Het blijft mensenwerk. Spreek met Lot van Bree van Omroep West.

Loop naar de vijfde verdieping. Wens Gerjan Wilkens, hoofd van de unit Verkiezingen, veel succes vandaag. Ga weer op stap en bezoek een stembureau in de Haagse Hout. Het is het gebouw van schoolvereniging Wolters aan de Utenbroekestraat. De kinderen van de school zijn op van de zenuwen van alle bijzondere gebeurtenissen in en rond hun school. Begroet de stembureauleden, waaronder Naut Kool die in het dagelijks leven een van mijn steun- en toeverlaten is bij de VNG. Begrijp dat premier Mark Rutte later vandaag hier zijn stem uitbrengt. Geef terug op het Stadhuis in het Atrium op camera een reactie aan Frank van Leeuwen van Goedemorgen Nederland van WNL en ben aan het eind van de ochtend te gast bij Nicolette Krul in haar programma Haags Bakkie op Den Haag FM. Loop daartoe heen en weer naar de nabijgelegen bibliotheek.

Foto: Ivar Lingen

Zet mijn ronde langs een paar stembureaus voort. Loop via het stembureau in het Kurhaus (bemensd door medewerkers van de afdeling Vastgoed) naar de Boulevard op Scheveningen. Gebruik voor de lunch een vegaBURGERmeester bij Pano van Café Restaurant Vitesse aan de Boulevard. Een leuk initiatief van Alexander Roep (Lokaal Duinoord). Door het kopen van de vegaBURGERmeester steunen stembureauleden de Haagse horeca. Spreek met Tanja Verkaik van de Telegraaf over de enorme creativiteit van de horecaondernemers.

Foto: Tanja Verkaik

Wandel door richting De Pier. Maak kennis met de stembureauleden. Tot nu toe bedroeg de opkomst 88 kiezers (‘Nu al een stuk meer dan de 20 van vorig jaar’). Wat een voorrecht om met het geweldige uitzicht op de golven je stem uit te kunnen brengen.

Moet snel terug naar het Stadhuis. Woon ‘s middags vanuit mijn werkkamer de (digitale) vergadering van de raadscommissie Bestuur bij. Onderwerp van gesprek zijn onder anderen de demonstraties van afgelopen weekend. Bel na afloop met presidiumvoorzitter Chris van der Helm en praat bij met de bestuursadviseurs Sjoukje en Bernadette en met woordvoerder Jan. Gebruik het avondeten in het bedrijfsrestaurant op de elfde verdieping van het Stadhuis samen met de medewerkers die betrokken zijn bij de organisatie van de verkiezingen. Het is keurig verzorgd allemaal. Zwaai naar IT-tovenaars Armando en Johnny.

Ga aan het begin van de avond op bezoek bij een stembureau in Escamp aan de Roemer Visscherstraat bij voetbalvereniging TAC ’90. Maak van de gelegenheid gebruik om even naar de trainingen van de zeer jeugdige voetballertjes te kijken. Begroet de stembureauleden. Het zijn bekenden, namelijk de medewerkers Anita, Marjolein en Wesley van kabinetszaken en de dochters (van de dames) Marthe en Linda. Hun stembureaudag is tot nu toe prima verlopen. Ga meteen door naar het stembureau in de kantine van HV & CV Quick aan de Savornin Loomanlaan in Loosduinen. Opnieuw een zeer fraaie locatie. Bezoek tenslotte het stembureau gevestigd in bibliotheek Segbroek aan de Weimarstraat. Het is er nog een drukte van belang. Er staat een lange rij wachtende kiezers tot buiten op straat. Het is iedere keer mooi om te zien en te weten dat zo veel mensen echt moeite doen om hun stem uit te brengen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Bel tussen de bedrijven door met gemeenteraadslid Ralf Sluijs (Groep de Mos/Hart voor Den Haag) en met loco-burgemeester Kavita Parbhudayal.

Fris me thuis even op. Bekijk de allereerste exitpoll op televisie. Bezoek aan het eind van de avond de alternatieve tellocatie in het GIA Trade & Exhibition Centre. Vanwege de coronamaatregelen is niet ieder stembureau geschikt om ook als tellocatie te functioneren. Daarom zijn we naar een aantal alternatieve tellocaties uitgeweken. In het GIA worden voor 60 stembureaus de stemmen geteld. Bij binnenkomst is (bijna) iedereen nog in afwachting van de klikocontainers met stembiljetten. Dat verandert gelukkig snel. De eerste containers komen binnen. Het uitvouwen, op lijstvolgorde leggen en tellen kan beginnen. Dat wordt een latertje voor de vele vrijwilligers. Petje af. Ga moe maar voldaan naar huis en bijna meteen naar bed.