Woensdag 17 november

Korte nacht. Reis even na vieren naar de luchthaven. Vlieg met vlucht KL1662 in een Boeing 737-800 terug naar Nederland. Land keurig op tijd in een regenachtig Amsterdam. Het wachten op m’n koffer neemt helaas nogal wat tijd … Duik onderweg naar Den Haag in de inhoud van de vers gevulde loodgieterstassen van het Stadhuis. Voel me, terug thuis, een beetje verreisd. Ruim uit en in en doe de was. Bereid ondertussen de gemeenteraadscommissievergadering van vanmiddag voor. Heb via Webex een ‘brainstorm’ overleg met onder anderen de ministers Ferd Grapperhaus en Stef de Blok en VNONCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Onderwerp COVID19. Ga aan het eind van de ochtend naar het Stadhuis. Loop vanuit het Stadhuis naar speelgoedwinkel Mascot aan de Korte Houtstraat. Deze bijzondere winkel wordt al 58 jaar gerund door Toon van Montfort (‘Ik ben geboren achter de kassa’). Hij neemt volgend jaar afscheid van zijn winkel en hoopt op zijn 80e dan toch echt met zijn (welverdiend) pensioen te gaan. Bezoek de winkel om kadootjes te kopen voor de Sintvoorieder1-actie van Den Haag FM. Pim Markering en Nadeche Theloesen van Den Haag FM doen er verslag van. Doel is het inzamelen van Sinterklaaskadootjes voor kinderen die in (verborgen) armoede opgroeien. Toon leidt me rond en geeft me een paar tips voor speelgoed voor verschillende leeftijden. Loop met een volle tas speelgoed terug naar het Stadhuis.

De gehele middag staat in het teken van de vergadering van de raadscommissie. Loop naar de raadzaal. Luister eerst mee met het debat dat wethouder Anne Mulder voert met de raadscommissieleden over een wijziging in de begroting.

Ben daarna zelf aan de beurt. De raadsleden vragen onder anderen aandacht voor de komende jaarwisseling en alles wat daarmee samenhangt en voor de actualiteit rond landsadvocaat Pels Rijcken. Weten één en ander tegen zessen af te ronden. Lees en onderteken op mijn werkkamer een aantal stukken, bel met wethouder Anne Mulder en met Anja de Bruijn (politie) en gebruik het avondeten. Aan het begin van de avond meteen door naar het Asser instituut aan de R.J. Schimmelpennincklaan. De hooggeleerde Janne Nijman, voorzitter van ’the executive board’ van het T.M.C. Asser Instituut, begroet me allerhartelijkst bij de ingang. Loop snel door naar de zaal van waaruit we een live verbinding hebben met gasten vanuit de hele wereld. Aanleiding voor deze internationale samenkomst is de lancering van het ‘Research handbook on International Law and Cities’ dat Janne schreef samen met de hooggeleerde Helmut Aust (Freie Universität, Berlin). Actuele thema’s zoals de ontwikkeling van de rol van steden in internationaal recht worden in het boek – dat 479 bladzijden telt – besproken. Ben vereerd het boek in ontvangst te mogen nemen en spreek recht uit m’n hart als ik zeg dat je als gemeente – klein of groot – niet zonder een internationale oriëntatie kan, en als Europees of ‘international’ niet om het belang van gemeenten heen kunt.

Woon in de loop van de avond, terug op het Stadhuis, in de Raadzaal de eerste van drie (informatie) bijeenkomsten voor nieuwe en bestaande politieke partijen over de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 bij. Zo’n vijfentwintig personen zijn op de bijeenkomst afgekomen. Zij wonen digitaal of live de bijeenkomst bij. Spreek over het belang van integriteit en transparantie. Vraag aandacht voor de werving en selectie en de toetsing en screening van kandidaten en voor openheid over de (herkomst) van partijfinanciën. Informeer de aanwezigen over de opkomstbevorderende activiteiten die we ondernemen en wijs – in aanwezigheid van raadsgriffier Lilianne Blankwaard – op het inwerkprogramma voor de raadsleden dat onmiddellijk na de installatie van de nieuwe gemeenteraad van start gaat. ‘Wij gunnen de nieuwe gemeenteraad graag een vliegende start’. Michelle Mangert, projectleider verkiezingen bij de unit verkiezingen, geeft tenslotte een uitgebreide toelichting op de kandidaatstelling, het vaststellen van de kandidatenlijsten en andere belangrijke planningszaken voor de komende verkiezingen. Prima bijeenkomst. Heb uitvoerig telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Dan naar huis. Het was een lange dag die vanochtend om drie uur begon in Barcelona en eindigt thuis in Den Haag.