Woensdag 18 mei

Ochtendwandel in de wijk. Fiets daarna even door achten richting het kantoor van de VNG (de Willemshof) aan de Nassaulaan. Drink er een kopje koffie. Heb ondertussen, via MS-Teams, een overleg met mijn ambtgenoten uit Amsterdam en Rotterdam (de Utrechtse ambtgenoot is verhinderd). Reis naar Amsterdam. Woon in de ambtswoning aan de Herengracht de ‘kick-off’ bij voor het bezoek dat ik volgende week als VNG-voorzitter samen met de Amsterdamse burgemeester breng aan Suriname. De Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi en journalist Sheila Sitalsing informeren ons over de actualiteit (en context) ter plekke. Neem onderweg terug via MS-Teams deel aan een stuurgroepvergadering onder leiding van wethouder Arjen Kapteijns (opvang Oekraïners) en aan een overleg met Bas Eenhoorn (verkenning opvang asielzoekers). Terug bij de VNG neem ik aan het begin van de middag deel aan de commissie Europa en Internationaal van de VNG onder voorzitterschap van ambtgenoot Rob Metz (Soest).

De rest van de middag staat in het teken van het seminar ‘Building Better Futures, 33 jaar bouwen aan vrede en democratie’ dat is georganiseerd is in verband met het afscheid van VNG-international directeur Peter Knip. Peter is 33 jaar voor VNG-International werkzaam geweest. Heb veel met Peter opgetrokken. Begroet mijn ambtsvoorgangers (voorzitter VNG) Wim Deetman en Annemarie Jorritsma. Tussen de bedrijven door belt staatssecretaris Eric van der Burg.

Fiets aan het begin van de avond richting het COC Haaglanden aan de Scheveningseveer. Breng samen met wethouder Arjen Kapteins een bezoek aan allerlei vertegenwoordigers uit de Haagse Queer gemeenschap. Worden hartelijk ontvangen door het bestuur. Binnen is het al gezellig druk. Alle organisaties hebben twee minuten de gelegenheid iets over zichzelf te vertellen. De klok is onverbiddelijk. Achtereenvolgens vertellen vertegenwoordigers van COC Haaglanden, stichting Rainbow, Roze Règâhs, The Hang-Out 070, Empowerment Foundation & Roze 50+, Black Queer Holland, Haags Platform Seksuele Diversiteit, SHOP, QueerMinds, Rainbow & Friends, Queer Emancipatie Werk, PEP, Internationaal Homomunument en Queer aan Zee over hun ambities, zorgen en activiteiten. Een mooi format om zo met elkaar kennis te maken. Alle ‘pitches’ maken indruk. Krijg na afloop de publicaties ‘Stormachtig stil – levensverhalen van roze ouderen’ (geschreven door Eveline van de Putte) en ‘Ze lullen maar een eind weg, John Blankenstein 1949-2006’ (geschreven door Chris Willemsen) kado. Ontvang laatstgenoemde publicatie uit handen van Karin, de zus van John.
Gaan na afloop op ‘kroegentocht’ langs Café De Landman. Maak er kennis met eigenaar Dennis. Vervolgen onze tocht naar café ’t Achterom waar we spreken met Dave en Linda. Eindigen in Café De Vink, het oudste gay café van Den Haag. Heb daar een gesprek met barkeeper Sebastiaan en eigenaar Kees. De moeite waard.

Fiets naar huis en zet me aan de inhoud van de loodgieterstas uit het Stadhuis.