Woensdag 18 oktober

Word veel te vroeg wakker helaas. Een jetlag speelt me parten. Gebruik om zeven uur het ontbijt beneden in de lobby van het hotel. Blader in The Washington Post van vanochtend. Wandel samen met Martin in het zonnetje naar het recent geopende Bloomberg Center van de Johns Hopkins University een eindje verderop aan Pennsylvania Avenue.

Even voor negenen begint de plenaire opening van het CityLab. Oprichter Michael Bloomberg verwelkomt ons met een tekst op video.

Helaas, had hem graag opnieuw ontmoet en gesproken. Hij heeft covid vertelt ie in zijn boodschap. Hij introduceert met de woorden “Once a mayor always a mayor” de eerste inleider van vanochtend, Mitch Landrieu. Mitch is ‘senior advisor and infrastructure coordinator’ van en in het Witte Huis. De voormalige burgemeester van New Orleans brengt ons de hartelijke groeten over van president Joe Biden. Hij spreekt over de enorme investering die Biden doet in infrastructuur en hoe dit ook voor de steden van belang is. Ambtgenoot Muriel Bowser (Washington, D.C.) spreekt, net als governor Wes Moore (Maryland). Muriel spreekt over de gevolgen van hybride werken na afloop van de pandemie en de leegstand van kantoorgebouwen als gevolg. Wes vertelt over zijn plannen voor Maryland en hoe hij data gebruikt om de juiste problemen te herkennen en aan te pakken. Een interessante gedachtewisseling over de ‘Rise of Africa’ volgt. Claude Borna (Seme City, Benin), Chiefs Nwankwor (Johns Hopkins University) en Edgar Pieterse (Universiteit van Kaapstad) bespreken de kansen die er in Afrika liggen. Locoburgemeester Sheena Wright (New York) en ambtgenoot John Giles (Mesa, Arizona) vragen aandacht voor de gevolgen van immigratie vanuit Zuid- en Midden-Amerika.

Aan het eind van de ochtend haasten de aanwezige burgemeesters zich naar de negende verdieping. In groepjes in de lift. Daar gaat het burgemeesterlijk gezelschap buiten op het terras in de zon op de foto.

Het heeft enige voeten in de aarde. Gebruiken de lunch buiten op het terras.

De hele middag gaat op aan ‘Mayors Innovation Studios’. James Anderson leidt de middag in. De hooggeleerde Mitchell Weiss (Harvard Business School) geeft les over de (on)mogelijkheden en risico’s van generative AI (‘Proficiency and curiosity’).

Bel met bestuursadviseur Maarten Beks. Heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Wandel aan het eind van de middag samen met Martin terug naar het hotel. Fris me een beetje op. Loop aan het begin van de avond terug naar het Johns Hopkins University Bloomberg Center. Er is een rondleiding en een ontvangst, waarna het avondeten volgt. Loop terug naar het hotel en lig op tijd in bed. Hoop op een goede nachtrust.