Woensdag 19 juni


Komen ruim na zes uur ‘s ochtends aan in Przemyśl. Ondanks een irritante Britse medepassagier in de coupé, het eindeloze stilstaan van de trein bij Lviv (het luchtalarm gaat daar af) en het stilstaan vlak voor onze eindbestemming, lukt het af en toe de slaap te vatten. Het is een oefening in nederigheid… Bij aankomst kunnen we opvallend snel de trein uit en de grenscontrole door. Vlak buiten het treinstation halen twee busjes ons op om ons naar het vliegveld van Krakau te brengen.

Zijn aan het eind van de ochtend bij het vliegveld. Er is gelukkig nog tijd om me een klein beetje op te frissen voordat vlucht KL1328 ons in een Cityhopper (Embraer 175) terugbrengt naar Nederland. Krijg van delegatiegenoot Danny de Poolse editie van ‘onze’ Haagse ooievaar kado. Aardig.

Landen iets vertraagd rond half vijf op Schiphol. Neem afscheid van de delegatieleden en carpool samen met Camilla en Pepijn terug naar Den Haag. De afgelopen vier intensieve, maar zeer inspirerende dagen hebben een diepe indruk op me gemaakt. Ruim – terug thuis – op, doe de was en ga heerlijk douchen. Begin aan inhoud van de loodgieterstassen van het Stadhuis. Bel met m’n moeder in Edam en meldt me terug bij locoburgemeester Robert van Asten.