Woensdag 19 mei

Ga aan de wandel in de wijk. Fiets rond half acht richting het Stadhuis. Heb om acht uur een interview met de Telegraaf. Spreek samen met de leden van de driehoek met de journalist Tanja Verkaik. René Oudshoorn zet ons drieën op de foto. Spreken in het interview onze zorgen uit over wapenbezit onder jongeren, een groeiend probleem in Den Haag en elders.

Heb via Webex een overleg met Ferd Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid) samen met een paar ambtgenoten. Spreken onder anderen over een aantal recente demonstraties. Maak (nader) kennis met gemeenteraadslid Janice Roopram (Hart voor Den Haag). Heb telefonisch overleg met Erwin Muller van de Universiteit Leiden. Praat bij met goede bekende Laila Khatiri (FunX). Leuk gesprek over haar ambities, wat zij kan betekenen voor Haagse jongeren en hoe zij als voorbeeld kan dienen.

Spreek in de collegekamer met de kabinetsmedewerkers. Ontvang, samen met Wilma Verschoor, Lennert Middelkoop. Lennert is werkzaam bij Deloitte Real Estate. Maak bijna aansluitend aan het begin van de middag samen met wethouder Anne Mulder (nader) kennis met Arthur de Bok en Walter Drenth, respectievelijk de CEO van Stage Entertainment en de nieuwe eerste man van het Circustheater. Spreken over de plannen die zij hebben op Scheveningen. Hoop dat ook de Haagse theaters snel weer open kunnen en bezoekers mogen ontvangen. Geef via MS Teams een interview over het thema leiderschap aan Elwin den Breejen, masterstudent Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ambitieuze jongen, die komt er wel.

De rest van de middag staat grotendeels in het teken van vergaderingen in het kader van het halfjaarlijkse Executive Bureau van de wereldorganisatie van gemeenten United Cities and Local Governments, waarvan ik co-president ben.

De belangrijkste zaken zaken die spelen binnen de vereniging nemen we door. Deze keer gaat het over digitalisering en de New Urban Agenda. Het laatste betreft onder anderen duurzame verstedelijking. Vraag tijdens een van de (digitale) interventies aandacht voor de rol die verenigingen van gemeenten kunnen spelen. Woon de openingsbijeenkomst (‘Care at the heart of local service provision for an inclusive recovery’) bij en zit een deel van de vergadering van het Committee on Statutory Affairs voor.

Aan het eind van de dag volgen onder anderen telefoontjes met m’n ambtgenoten Hubert Bruls (Nijmegen) en Sybrand van Haersma Buma (Leeuwarden) en met Commissaris des Konings Han Polman (Zeeland). Heb in het kader van de kabinets(in)formatie ‘s avonds tenslotte een kort informeel voorbereidend overleg via MS Teams.