Woensdag 2 maart

Heerlijk geslapen, lekkere douche. Loop tegen zeven naar het hoofdgebouw. De Veluwse buitenlucht ruikt fris. Mevrouw Anja (‘Ja, ik ken u nog van de vorige keer. Werk hier al twaalf jaar’) is bezig met de voorbereidingen voor het ontbijt. Ron en Ben zijn mede-vroege-vogelaars … Huub Hieltjes (Duiven) komt tegen achten naar binnen (‘Ja, heb een uurtje hardgelopen, ruim twaalf kilometer …’). Chapeau. Praat gezellig bij met directeur Hilde Westera en met m’n ambtgenoten Esther Weststeijn (Rozendaal) en Jan Nieuwenburg (Hoorn). Maak kennis met Reineke Ponsioen die werkzaam is bij het NGB. De tweede dag van de conferentie begint om negen uur sharp met een inleiding en toelichting op het programma door moderator Maarten Divendal (Ronde Venen). Zit tussen Anja Schouten (Alkmaar) en Wim Wouters (Eerssel) in. Snel daarna vertelt hoogleraar en publicist Paul Scheffer ons over ontgrenzing, globalisering en demografische ontwikkelingen. Zeker nu een actueel thema. ‘De wereld ziet er ten opzichte van vorige week woensdag totaal anders uit’ … ‘Nederland is wereldkampioen globalisering. En dat al jaren’. ‘De verhouding tussen ontgrenzing en plaatsgebondenheid is van groot belang’. ‘Gaan we verder dan: “Wen er maar aan” …’. ‘En of is het vooral: “Wer Visionen hat, sollte zum Arzt gehen”, aldus bondskanselier Helmut Schmidt’. Zeer de moeite waard. Complimenteer Paul na afloop met zijn inleiding. Na een korte koffiepauze neemt Gerda van Dijk, hoogleraar publiek leiderschap ons mee in het thema decentraal besturen (‘Waterscheiding … Zet twee kinderen in een zandbak en je ziet leiderschap’).

Na de lunch – geniet buiten op het terras van het zonnetje – gaat het over de psychologie van de bestuurlijke driehoek van de griffier, de gemeentesecretaris en de burgemeester, door opleider en supervisor in de Transactionele Analyse Anne de Graaf. Heb tussen de bedrijven door telefonisch overleg met Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels.

Na het maken van een groepsfoto gaan we aan het eind van de middag het bos in. Verkennen wandelend de prachtige omgeving van Epe. Krijg een lift van eerdergenoemde Wim naar het startpunt van de wandeling, Kroondomein het Loo.

Loop op met José van Egmond (Reimerswaal). Sluiten, terug in het hotel, de dag af met een gezamenlijk avondeten. Er is ‘food for thought’ door ambtgenoot Annette Bronsvoort (Oost-Gelre) en vier nieuwe ambtgenoten – Greet Buter (Deurne), Iris Meerts (Wijk bij Duurstede), Marleen Sanderse (Hattem) en Marvin Polak (Oostzaan) – vertellen over hun eerste ervaringen. Zeer de moeite waard. Ga op tijd naar bed.