Woensdag 20 april

Stap op de fiets voor een zwembeurt aan de Seinpoststraat. Begin de woensdag even na achten met een telefonisch overleg met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk. Neem op kantoor met de bestuursadviseurs Ingrid en Wilma een paar actualiteiten door.  Ontvang Shasha Liu (voormalig decaan van de Algemene Chinese School Utrecht) en cameravrouw Miao Wang voor het opnemen van een toespraak voor de Chinese Talentenshow, georganiseerd door de stichting Chinees Onderwijs in Nederland.

Ga in de loop van de ochtend richting de Zuidlarenstraat in Morgenstond. Breng een werkbezoek aan Hair Spa Magma van Monika Brinkman-Mązka. Monika is behalve (top)kapster ook een luisterend oor voor haar klanten, bemiddelt naar werk en biedt hulp aan (arbeids) migranten uit midden- en oosteuropese landen. Ook met de stichting Samen onze solidariteit zet zij zich hiervoor in. De lijfspreuk en levensles van deze geboren Poolse is Jestem warta millony (‘Ik ben miljoenen waard’). Huidtherapeute Geetanjalie Bakker, die ook haar zaak heeft in het pand, vertelt bevlogen over haar werk. Drink ondertussen koffie met Monika en haar echtgenoot Hero.

Meteen door naar Bouwlust. Heb in buurtkamer Vrederust aan de Vrederustlaan een gesprek met een groep bewoners. Een aantal van hen had mij geschreven over hun zorgen over de wijk en aangegeven graag in gesprek hierover te willen. Praat met Willem (oprichter van de Broodexpres en de Weggeefwinkel in Vrederust), Charles Crown (voorzitter van het Wijkplatform Morgenstond), Rachid (coördinator van Buurtkamer Vrederust), Renate (coördinator van Buurtkamer De Luyk), Mina (coördinator van Buurtkamer Sterrenhoek) en Ben (oprichter van de Participatiekeuken in Moerwijk). Na een informele kennismaking komen al snel onderwerpen voorbij als armoede, onderlinge verbondenheid van bewoners en eenzaamheid. De wijk kent positieve en minder positieve kanten, de betrokkenheid van deze groep mensen richt zich op beide. Wordt vervolgd. Wip aan bij de nabijgelegen snackbar Vrederust van Ina en Harry. Het oprichtingsjaar weergegeven op het raam viel op (1961, mijn geboortejaar).

Begrijp later van Ina en Harry dat het de oudste snackbar van Den Haag is. Geestig. Waarvan akte. Besteed een deel van de middag samen met mijn broer Koos aandacht aan mijn vader en moeder tijdens hun bezoek aan het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.

Fiets rond half zes vanuit huis richting het Teunisbloemplein in Kijkduin. Gebruik het avondeten samen met de gemeenteraadsleden Rita Verdonk, Joren Noorlander, Lenne Baboeram, Arjen Dubbelaar, Marieke van Doorn en raadsgriffier Lilianne Blankwaard bij restaurant Marmaris (een tip van ambtgenoot Aboutaleb). Goed om elkaar op deze manier te ontmoeten.

Het is de tweede informele kennismaking met (nieuwe) gemeenteraadsleden. Bel in de loop van de avond met m’n ouders en met m’n dochter.