Woensdag 20 januari

Het miezert tijdens m’n ochtendwandeling. In alle vroegte bellen Paul van Musscher en even later Paul Entken (politiechef en plv politiechef) over twee verschillende actualiteiten. Bel zelf met woordvoerder Jan Sinnige. Een deel van de ochtend staat in het teken van een kennismaking met Catherine de Bolle, de Executive Director van Europol aan de Eisenhowerlaan. Europol is een onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie. Sacha Felix-Kiestra (directie internationaal) vergezelt me. Sébastien Moras, Head of Cabinet, neemt ook deel aan het gesprek. Spreek met Catherine over haar baan als Executive Director, de werkzaamheden van Europol en de groei van Europol in de komende jaren. De relatie tussen de gemeente Den Haag en Europol is goed. Europol en de gemeente brachten er samen een video over uit. En overigens: wat een fraai gebouw.

Heb, inmiddels op het Stadhuis, een (digitaal) overleg over de Werkinnovatie Prijs van de Start Foundation. Volgende week draag ik bij aan de uitreiking van de prijs. Spreek met Yvette Koedijk en Johan van den Elzen (beiden Start Foundation). Praat bij met Theresa Polman (communicatie). Bespreek met medewerker Jessie Post (VNG International) een presentatie ten behoeve van de VNG-commissievergadering aanstaande vrijdag. Onderwerp: mijn werk als co-president van de wereldkoepel van gemeenten, United Cities and Local Governments (UCLG).

Maak ‘s middags kennis met de 10-jarige Fabian uit Voorburg. De geboren Hagenaar stuurde me vorig jaar een email met een aantal vragen voor zijn werkstuk over ‘de politiek en democratie in Nederland’. Heb Fabian naar aanleiding van zijn vragen uitgenodigd op het Stadhuis langs te komen. Dit kan nu niet, daarom spreken wij elkaar vandaag langs digitale weg. Hebben het over Fabians ambitie om minister of burgemeester te worden. Ben onder de indruk van zijn interesse voor ‘politiek en besturen’. Beloof hem dat hij – als de coronamaatregelen het weer toelaten – van harte welkom is om eens een kijkje te nemen op het Stadhuis. Zal hem dan mijn werkkamer en ook de raadzaal laten zien. Journaliste Maaike Kraaijeveld (AD Haagsche Courant) sluit tijdens het gesprek aan en schrijft een artikel onze kennismaking.

Foto: AD Haagsche Courant/ Henriëtte Guest

Volg om twee uur de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Het kabinet heeft het voornemen een avondklok in te voeren … Inmiddels is raadslid Chris van der Helm, voorzitter van het presidium van de gemeenteraad, bij me aangeschoven. Wij spreken over het raadswerk en onze bijdrage aan het goede verloop van de vele werkzaamheden van de raadsleden.

Loop dan richting de entresol van het Stadhuis. Sta de pers te woord over de aangekondigde maatregelen. Spreek, (ook) als voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, met Maaike Kraaijeveld van AD Haagsche Courant en Maarten Brakema van Omroep West. Ben geen groot fan van de avondklok maar dit lijkt volgens de experts de beste remedie voor nu en het enige perspectief om op korte termijn weer enkele versoepelingen te kunnen toelaten. Neem, terug op mijn werkkamer, met directeur veiligheid Hans van der Vet en bestuursadviseur Bernadette van der Wal een paar actuele dossiers door. Ontvang kunstenares Alia Bilgrami. Alia is van Canadees-Pakistaanse afkomst en opgegroeid in Islamabad. Na enige tijd in Londen te hebben gewoond, woont zij sinds vorig jaar in Den Haag. Alia stuurde mij een gelukwens in verband met mijn benoeming. Als dank voor de gastvrijheid die zij in Den Haag ervaart biedt ze mij het door haar gemaakte kunstwerk ‘Stormy Tulips’ aan. Het is een drieluik waarop tulpen staan afgebeeld die symbool staan voor het verloop van het leven. Eervol.

Heb aan het eind van de middag via MS Teams een overleg met Lilianne Blankwaard-Rombouts en Jaap van Oeveren (beiden van de raadsgriffie) en met Sabine van Zuydam en Evert Jan Kruijswijk Jansen (beiden van het bureau Necker van Naem). Bereiden de gemeenteraadsconferentie van volgende week voor. Bel ‘s avonds, inmiddels terug thuis, met gemeentesecretaris Ilma Merx en met m’n vader in Edam. Zit om negen uur een ingelaste digitale vergadering van de driehoek voor.