Woensdag 20 maart

Trek mijn zwembanen. Werk een deel van de ochtend thuis. Bereid onder andere de vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur van vanmiddag voor. Fiets aan het eind van de ochtend richting het Stadhuis. Draag op het Spui op verzoek van Esna Akseki – ontmoette haar vorige maand tijdens een bewonersavond in Moerwijk Noord – bij aan de Haagse Poetsweek. Esna werkt bij de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD Haaglanden) en is deze week met een aantal collega’s actief voor die week. De Poetsweek vraagt aandacht voor het belang van een gezonde mond en regelmatig tandartsbezoek. Naast bezoeken aan scholen en buurtcentra staan Esna en haar collega’s ook bij een aantal winkelgebieden met een bakfiets vol tandenborstels en tandpasta. Vandaag dus op het Spui. De collega’s van Esna – Anita Kootwijk-Jonker, Chanté Gijsbertha, Barbera van der Brug en Margot de Graaff – zijn blij verrast en vertellen enthousiast over hun activiteiten op diverse plekken in de stad.

Op Instagram deelt de GGD een terugblik.

Loop tegen twee uur richting de raadzaal. Spreek met de raadsleden over de inzet voor toegankelijke stembureaus en wat de gemeente daarin tot nu toe heeft bereikt. Een debat over de explosies die net als in vele andere steden ook in Den Haag plaatsvinden volgt. Hoor verschillende suggesties en plannen – die de complexiteit van het fenomeen goed illustreren – om er iets aan te doen. Zowel preventie als repressie passeren de revue. Beantwoord naar beste kunnen alle vragen. Wordt vervolgd.

Fiets aan het eind van de middag naar huis. Fris me een beetje op. Woon aan het begin van de avond in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar een ontvangst bij ter gelegenheid van de Nationale Feestdag van Aruba, Dia di Himno y Bandera, oftewel de Dag van het Volkslied en de Vlag. Goed om de Gevolmachtigd minister van Aruba, Z.E. Ady Thijsen, weer te zien. Groet onder andere de kwartiermaker van het Nederlands Slavernijmuseum.

Ga meteen door naar museum Beelden aan Zee aan de Harteveltstraat. Daar vindt vanavond de eerste bijeenkomst van dit seizoen van de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen plaats. Een medewerker van het museum improviseert een broodje. Aardig. De bijeenkomst vindt plaats in de museumzaal met de grote ramen. Je zit als het ware ‘midden in de duinen’. De werkgroepleden – bewoners en ondernemers – reageren op het Actieplan Kust 2024. Ook stadsdeelwethouder Saskia Bruines en wethouder mobiliteit Arjen Kapteijns zijn er. Presentator Paul Cornelissen praat de avond aan elkaar, regisseur kust Marjet de Jager verzorgt de inhoud. Zit zelf aan tafel met Manon (bewoner van Noordelijk Scheveningen), Annejet (eigenaar van Beachclub Culpepper aan het Zwarte Pad) en politieteamchef Lucille. Vanuit de zaal en aan de ‘talkshowtafel’ komen allerlei ideeën naar voren. Gaan ermee aan de slag en hopen op een mooie zomer.

Praat ’s avonds uitvoerig (telefonisch) bij met wethouder Stephanie Onclin (Zaanstad).