Woensdag 21 februari

Ai, het opstaan valt niet mee. Nog steeds snotterig. Ga (toch) zwemmen en ochtendwandel in de wijk. Nu de gemeenteraad en het college deze week met voorjaarsreces zijn lukt deze combinatie qua tijd (net) in de agenda. Ga in de loop van de ochtend naar het Stadhuis. Groet Anne en Cynthia van het bestuurssecretariaat. Praat bij met gemeentesecretaris Ilma Merx. Heb om half elf in de collegekamer een ingelast overleg met vier medewerkers van de AIVD. Rombout Alkema van de directie Veiligheid staat me bij. De rest van de ochtend en een deel van de middag staan in het teken van een werkbezoek aan de Energiestraat en omgeving die te lijden heeft gehad onder de rellen van afgelopen weekend. Word opgewacht door veiligheidsregisseur Charmaine. Lopen door de Energiestraat. Woonwagenbewoner Henk Coret en Rob Schop (medewerker woonwagenzaken) leiden me rond. Henk praat me bij over de gebeurtenissen van 17 februari. Johan, Mustapha en Viresh van politiebureau De Heemstraat sluiten aan. Lopen vervolgens naar de Viaductweg naar een ander woonwagenkamp waar de bewoners het zwaar hebben gehad. De rellende Eritreeƫrs hebben geprobeerd het kamp op te komen. Door samen op te trekken is het de bewoners met de naastgelegen ondernemer gelukt om dat te voorkomen. De woonwagens hebben geen schade opgelopen, maar dat geldt helaas niet voor alle bewoners. Vreselijk hoe de relschoppers tekeer zijn gegaan. De volgende stop is de HTM. Mohammed vertelt hoe zij de avond hebben beleefd en wat ze hebben gedaan om het veilig te houden. Door kordaat optreden is het ze gelukt het terrein veilig te houden en de bussen op het terrein te krijgen. Daarbij hebben wel drie medewerkers van de HTM hun auto in vlammen op zien gaan. De straat is nog geblakerd van de touringcar die is uitgebrand, ondanks pogingen van de medewerkers van de HTM om dat te voorkomen. Steek de weg over naar Mokka Home Interiors. De pui van de winkel is zwaar beschadigd na de brand van de touringcar. Reparatie lijkt nog even op zich te laten wachten, de pandeigenaar is er nog mee bezig.

Vervolg met een bezoek aan het tankstation AVIA. De medewerker die dienst had is er vandaag niet, maar heeft wel gesproken over de heftigheid van de rellen. Steek tot slot over naar het zalencentrum Opera. Yakub leidt ons door de zalen en vertelt hoe de avond is verlopen. Zie de zalen waar de feesten plaatsvonden en krijg een indruk van hoe de situatie hier was.

Zit, terug thuis, in de loop van de middag een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Fiets na afloop in de miezer richting de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Bel (terug) met good old Ab Schilder (gepensioneerd schilder) in Volendam. Begeef me aan het eind van de middag richting de Japanse residentie aan de Buitenrustweg. Woon er een ontvangst bij ter gelegenheid van de verjaardag van de Japanse keizer. Word hartelijk ontvangen door ambassadeursechtpaar Hiroshi en Misao Minami. Begroet ondertussen veel goede bekenden uit de Japans-Nederlandse gemeenschap, waaronder DUJAT-directeur Christa de Kemp.

Wandel in de stromende regen en ga richting huis. Avondeet thuis met Simone. Geniet van Toko Frederik. Ga op tijd naar bed.