Woensdag 22 december

Heb vanochtend vroeg beetje last van buikkramp. Ga daarom maar niet wandelen. Krijg rond negen uur mijn boosterprik in de nieuwe XXL-vaccinatielocatie in het World Forum. Nu de omikronvariant om zich heen grijpt is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een extra coronaprik halen. Om het tempo te versnellen heeft de GGD een grote locatie geopend, waar ruim 5.000 prikken per dag gezet kunnen worden. Er staan lange rijen. Het ziet er allemaal strak georganiseerd uit. Word opgevangen door woordvoerder Annelou van Egmond en communicatieadviseur Margot Polman (GGD). Een mevrouw met 46 jaar ervaring zet de prik. Om mensen op te roepen mijn voorbeeld te volgen en het belang van vaccineren te benadrukken, legt cameravrouw Lois Nieuwenhoven een en ander op beeld vast. Het AD en reporter Femke van Den Haag FM doen verslag. Het is de première van Femke begrijp ik achteraf.

Praat, terug op het Stadhuis bij met oud-wethouder Frits Huffnagel, en daarna langs digitale weg, met Mart de Kruijf (voorzitter van de Invictus Games) en Cees Juffermans (operationeel verantwoordelijke Invictus Games) over de stand van zaken rond dit internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen. Het evenement is helaas al twee keer uitgesteld ten gevolge van de pandemie. De vijfde editie vindt in 2022 plaats in Den Haag van 16 tot en met 22 april en de voorbereidingen zijn in volle gang. Gemeentelijk projectleider Frank van der Peet geeft aan dat we ook binnen de gemeente ‘vol op stoom blijven’ qua voorbereidingen. Blijft spannend hoe de ontwikkelingen in de nabije toekomst eruit zien; aan het enthousiasme van de heren – luitenant-generaal bd Mart en voormalig shorttracker Cees – en van mijzelf voor de games ligt het niet.

Ontvang aan het eind van de ochtend Amber en Theyona op mijn werkkamer. Amber en Theyona (de dochter van kamerbewaarder Tuti) zijn leerlingen van het ’s Gravendreef College en moeten als opdracht voor het vak Nederlands iemand interviewen. Werk daar natuurlijk aan mee. De dames hebben zich uitstekend voorbereid. Ze stellen vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Communicatieadviseur Fleur neemt op verzoek van de medewerkers van de directie Onderwijs Cultuur en Welzijn een filmpje met mij op waarin ik het belang van zelftesten onderstreep, juist nu de feestdagen eraan komen. Eet samen met kamerbewaarder Tuti, kabinetsmedewerker Kevin en Dusty en Carola van het bestuurssecretariaat een broodje op mijn werkkamer.

In de nabijgelegen collegekamer hebben Tom Tielbeek en Hans Groenendijk inmiddels een soort van ministudio opgebouwd. Draag op verzoek van Joost Keemink ’s middags bij aan een videoserie van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters (NGB) over het thema demonstraties. Spreek met hen over de meest uiteenlopende keuzes en dilemma’s die bij het grondrecht van betogen horen.

Neem in de loop van de middag (via het scherm) deel aan de eerste vergadering van de staf bestuurlijke integriteit. Doe dat samen met gemeentesecretaris Ilma Merx, Selma van den Berg (manager Bureau Integriteit) en Esther Teunissen (bestuurlijk beleidsmedewerker). Verloopt in constructieve sfeer. Praat uitvoerig bij met René van Kuilenburg, Algemeen Directeur Publiekszaken. Wethouder Kavita Parbhudayal belt, net als gemeenteraadslid Chris van der Helm. Ben rond een uur of vier bij bakkerij Kismet aan het Jonckbloetplein. Maak vanaf daar op haar verzoek met gemeenteraadslid Nino Davituliani (Hart voor Den Haag/ Groep de Mos) een wandeling door Laak. Nino kon niet aanwezig zijn bij mijn eerdere wijkbezoeken. Vandaar. Zij informeert mij over onderwerpen die het thema verkeersveiligheid raken. Bijvoorbeeld het kruispunt Genestetlaan en de Jan van Beersstraat. Nino vertelt mij tijdens de wandeling door de Alberdink Thijmstraat en de Rosseelstraat ook over overlast die op sommige plekken wordt ervaren. Het raadslid zet de pas er stevig in. Lopen tenslotte naar de Schoolmeesterstraat. Daar delen bewoners In het kader van de actie ‘buren voor buren’ kerststollen uit. Overhandig de eerste stol aan mevrouw Willemse die al vele tientallen jaren in de straat woont. ‘Ze zit altijd voor het raam’, vertelt een van de bewoonsters. ‘Gek, dat dat nu niet het geval is’. Ik druk nog maar eens op de deurbel. Dan komt de bewoonster naar de voordeur. ‘Er leek een beetje rook uit m’n centrifuge te komen’, vertelt ze. ‘Daarom kom ik nu pas naar de deur’. Overhandig haar met veel plezier alsnog de kerststol. ‘En m’n man Theo komt straks wel even kijken naar de centrifuge, als je dat wil’, roept een van de bewoonsters. Neem afscheid van Nino

Ga meteen door naar het Slachthuisplein. Ga op werkbezoek bij politiebureau Laak. Bespreek de actualiteit op weg naar de jaarwisseling met politie-teamchef Mariska, wijkagent Thomas en stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa.

Fris me, ’s avonds terug thuis, even op en word tegen acht uur digitaal bijgepraat over de Buurt Preventie Teams in stadsdeel Centrum. De teammanager van het stadsdeel, Monique de Graaf, praat de bijeenkomst aan elkaar. De politiemannen Henk (bureau Hoefkade) en Marius (bureau Heemstraat) verzorgen de briefing. Dank ondertussen de aanwezige Karim en Yassine, de collega’s van de directie veiligheid en de medewerkers van de politie voor hun inzet de afgelopen tijd.

Tenslotte volgt een (extra) vergadering van het college van B&W via MS Teams. De collegevergadering van gisteren was dus toch niet de laatste voor het reces. Na afloop bellen gemeentesecretaris Ilma Merx en de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Duik nog even in de loodgieterstas van het Stadhuis … Latertje.