Woensdag 22 november

Vandaag vinden de verkiezingen plaats voor de Tweede Kamer. Voor heel veel mensen – in elk geval voor zo’n 3.500 vrijwilligers die de stembureaus bemensen – begint de dag in onze stad vroeg. Ben vanaf half zeven onderweg om zoveel mogelijk vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Moet in verband daarmee helaas mijn dagelijkse zwembeurt aan mij voorbij laten gaan.

Terwijl de 283 stemlocaties in onze stad worden bevoorraad met alle benodigde materialen, melden m’n naaste medewerkers Tuti en Sabine zich bij mij thuis. We drinken een kopje koffie en gaan dan snel op pad. We hebben een grote tour door Den Haag voor de boeg. Ga op bezoek bij stembureaus in alle acht Haagse stadsdelen. Te beginnen in stadsdeel Centrum.

Het is nog donker en stil op straat, maar bij het wijkcentrum De Heldenhoek aan de Elandstraat is het al een gezellige bedoening. Het is net na half acht, dus het stembureau is zojuist geopend. Ontmoet er een aantal vroege stemmers en een blij verrast team stembureauleden. Ze hebben er zin in. Goed te horen en ongetwijfeld tot ziens; één van de stembureauleden is Laurens Schrijnen, lid van de bewonersvereniging Zeeheldenkwartier waarmee wij als gemeente geregeld contact hebben over allerhande zaken.

Bestuursadviseur Maarten sluit zich bij ons aan. Gaan door naar het Haagse Energiekwartier. Hier is brouwerij – en vandaag ook stemlocatie – De Prael gevestigd. Wandel langs de fraaie brouwketels naar de stembureauleden. Tessa en Edwin van het televisieprogramma Goedemorgen Nederland zijn er al. Vertel voor de camera van Goedemorgen Nederland (vanaf 2.06 min.) over de vele stembureaus in Den Haag, waaronder vier jongerenstembureaus, en de vele mensen, onder wie meer dan 3.500 vrijwilligers, die zich hiervoor inzetten. Bel met Tom Rodrigues. Kijk met hem terug op de retraite van het college.

Bezoek in stadsdeel Segbroek een aantal stemlocaties: bij buurtvereniging Jasmijn, bij wijkberaad Heesterbuurt en in Bibliotheek Bomenbuurt aan de Fahrenheitstraat. Dit laatste stemlokaal runnen een aantal medewerkers: tekstschrijver Ronald, Camilla (kabinetszaken) en directeur Bestuurszaken Peter van Heerwaarden. Houd het hier kort. De ruimte is klein en ook dit stembureau heeft al vroeg bezoekers. En als steeds: de kiezers gaan voor. Ga, terug in het centrum, langs bij Sagènn Educatie waar (nieuwe) inwoners ondersteuning krijgen bij het leren van de Nederlandse taal. Word ontvangen door Susi Mosis die ons voorstelt aan de stembureauleden en een korte rondleiding geeft door hun kantoor en leslocatie. Bij dit stembureau is het om kwart over acht nog vrij stil – stembureauleden Sandra, Nathalie, Daan en Marianne vertellen dat er het afgelopen halfuur zes stemmen zijn uitgebracht – dat worden er hopelijk nog veel meer vandaag. De stembussen zijn nog bijna dertien uur open.

Door naar de locatie waar ik zelf mijn stem uitbreng. Het is KindCentrum De Diamant aan de Diamanthorst in stadsdeel Haagse Hout. Zij huizen hier in een prachtig nieuw pand dat is genomineerd voor de architectuurprijs ‘Berlagevlag’. Voetbalclub V.U.C. en Sporthal Overbosch zijn ook ‘bewoners’ van deze straat.

Bezoek de stembureaus. Heb iets met zwembaden en sport. Maarten vertelt dat de voetbalvereniging al heel lang bestaat. Terwijl de scholieren hier zwem- of sportles krijgen, kan er in de ruime kantine ook worden gestemd. Hoor in het cafégedeelte van een vrijwilligster pur sang meer verhalen over de sportclub. Het glas-in-lood en ander moois aan de wand markeert die rijke geschiedenis. Tref buiten een aantal medewerkers van handhaving die hun nieuwe dienstfiets aan het testen zijn.

Na een bezoek aan de drukbezochte stemlocatie aan de Bisschopstraat is het tijd voor een kop koffie. Maak onderweg spontaan een praatje met goede bekende en minister van Financiën Sigrid Kaag die met haar dochter en twee honden aan de wandel is. De wereld is klein. Drink dan bij Café Illimani aan de Theresiastraat het kopje koffie. Loop over de Theresiastraat richting het station. Daar is het, hoewel de spits inmiddels voorbij is, een drukte van belang. Veel buurtbewoners en reizigers maken gebruik van de mogelijkheid om te stemmen in de ‘PortaKabin’ die op het plein is neergezet voor deze verkiezingsdag. In het er tegenoverliggende stembureau bij Universiteit Leiden Campus Den Haag is het een stuk rustiger; daar zijn rond 10 uur zo’n 50 stemmen binnen, de overburen in de ‘PortaKabin’ hebben er al 300.

Ook in de Tweede Kamer zijn twee stembureaus ingericht. Schud er de handen van alle stembureauleden en praat bij met fotograaf Valerie Kuypers, goede bekende Geert van Alkemade en social media-redacteur Sofia. Sofia neemt een video met mij op om nog meer mensen naar de stembus te trekken. Zwaai naar Tweede Kamerlid Hawre Rahimi. Sta ten slotte correspondent Barzan Hassan te woord.

Vertrek richting de Herengracht. Commissaris van de Koning Jaap Smit is ziek, dus onze afspraak hier gaat niet door. Bij het stembureau in het kantoor van het Interprovinciaal Overleg (IPO) begroeten de leden van het stembureau mij allerhartelijkst. Ga op uitnodiging van Hans Biesheuvel langs bij het stembureau in het Haags Ondernemershuis aan het Toernooiveld. Sta aldaar Roger Danklaar van BNR Nieuwsradio te woord. Aardige vent.

Doe samen met Hans een boodschap aan de overkant van de weg bij F.G. Van den Heuvel. Door naar Scheveningen. Bezoek in de Keizerstraat het stembureau in La Mano Amiga. Hier ontwikkelen vrouwen hun talenten en beheersing van de Nederlands taal. Bezoek het stembureau in verzorgingstehuis De Uiterjoon. Het doet me deugd hier een flinke rij wachtende stemmers te zien. Bezoeken aan de stembureaus in wijkcentrum Het Trefpunt in Duindorp en LIVE petit café nabij de haven volgen.

Heb telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard en gemeentesecretaris Ilma Merx.

De route vervolgt zich daarna naar het aangrenzende stadsdeel Loosduinen. Bij centrum de Wiekslag, al jaren een stembureau in Kraayenstein, is het gezellig en behaaglijk warm. Eén van de stembureauleden vertelt dat ze dit vrijwilligerswerk al 15 jaar doet. Bijzonder.

Geniet aansluitend, net als Maarten, Robin, Tuti en Sabine, van een broodje in lunchroom De Keizer aan het Loosduinse Hoofdplein. De markt op het plein wordt goed bezocht. Maak een praatje met allerlei bewoners die mij aanschieten met een vraag, verhaal of fotoverzoek.

Onderweg naar het volgende stembureau bel ik – na enig logistiek gedoe – in voor een bijdrage aan een live talkshow voor medewerkers van de gemeente. Heb, zodra er een lokaaltje in het Roemer Visscher College – het volgende stembureau – beschikbaar is, een aardig gesprek met Jenneke (de dagvoorzitter van deze online bijeenkomst voor medewerkers). Jongeren runnen het stembureau in deze middelbare school in Escamp. Dat gaat uitstekend. Videograaf Rohit, die vandaag in opdracht van de gemeente bij een paar bijzondere stemlocaties langsgaat, maakt een kort beeldverslag. Ook in De Haagse Hogeschool (HHS) is vandaag een stembureau ingericht dat wordt gerund door jongeren. Het is er een drukte van belang – deze stemplek wordt goed bezocht. Veel (jonge) mensen komen hier voor het eerst stemmen, vertelt Jolanda van Santen van de HHS.

Tot slot het achtste stadsdeel van de route vandaag: Leidschenveen-Ypenburg. Net als bij het Centraal Station staat ook hier een ‘PortaKabin’ op een open plek bij Böttgerwater. Neem tussendoor via MS Teams deel aan een extra vergadering met het college van B&W. Sta, terug in het Stadhuis, in het Atrium Lot van Bree van Omroep West TV te woord. Het is inmiddels donker buiten, maar er staat nog een flinke rij bij de twee stembureaus in de hal. De stembureauleden van beide stembureaus zijn vol goede moed. Bel met m’n moeder in Edam (“Het zal mij benieuwen”).

Gebruik het avondeten op de elfde verdieping met medewerkers van het team Verkiezingen in het bedrijfsrestaurant van het Stadhuis. Bezoek na afloop een aantal medewerkers van de backoffice op de vijfde verdieping. Dit is het hart van de organisatie van verkiezingen in Den Haag, met medewerkers die de afgelopen periode alle stembureauleden trainden en nu regelen dat alle locaties voorzien zijn van alle benodigde spullen. Ook beantwoorden zij zo snel mogelijk telefonische vragen vanuit de stembureaus. Ook op dit uur, kort voor het sluiten van de stembussen, zijn ze volop aan het werk. Dat zal tot laat vannacht duren. Dank het team allerhartelijkst voor hun inzet.

Breng in de loop van de avond een kort bezoek aan de Fokkerterminal aan de Binckhorstlaan. Daar komt de landelijke VVD bijeen en is een ‘verkiezingsavond’ georganiseerd. Zie veel goede bekenden. Over de exitpoll heeft iedereen zo haar of zijn mening. Simone is begrijpelijkerwijze teleurgesteld. Het is zoals het is. De kiezer heeft altijd gelijk. Heb rond half twaalf, inmiddels terug thuis, via MS Teams een vergadering van de staf Burgerzaken. Bespreken de actualiteit en maken afspraken over het naar buiten brengen van de ‘Haagse’ verkiezingsuitslag. Later vannacht, rond half twee, wordt de uitslag daadwerkelijk bekendgemaakt.